Cégvilág

EMIR mindenkire figyel! - Segítség pályázóknak

Magyarország a jelenlegi hétéves európai uniós költségvetési időszakban rekordösszegű közösségi forráshoz jut.

2007–13 között az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) esetében például mintegy 8000 milliárd forint a keret. Rendkívül fontos, hogy a lehető leggyorsabban, hatékonyan, átláthatóan és szabályosan jusson el ez a pénz a pályázókhoz, hogy a nyertesek kiválasztása, a szerződéskötés és a kifizetés ugyancsak gyorsan, időveszteség és felesleges bürokrácia nélkül történjen.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2004 óta használja a pályáztatás ügyvitelének és monitoringjának gyorsítására az Egységes Monitoring Információs Rendszert (EMIR). Az NFÜ az EMIR-t Magyarországon és Európában egyedülálló koncepció szerint olyan egységes ügyviteli és monitoringeszközként alkalmazza, amely egyidejűleg gyorsítva „mozdítja meg” a támogatási rendszer egészét.

Ennek most különösen megnőtt a jelentősége, tekintettel arra, hogy a 2007–13-as forrás többszöröse a 2004–06-os keretnek. Szükség van tehát a gyorsításra. Az EMIR kiszolgálja a pályázatok/projektek előrehaladásának nyomon követését, a napi adminisztráció elvégzését az európai uniós források magyarországi felhasználását menedzselő intézményrendszerben. Az EMIR támogatja egyrészt a projektgazdákat, másrészt a pályázatot/projektet kezelő intézményi szereplőket. Informatikai és ügyvitel-szervezési szolgáltatásokkal a szóban forgó folyamat minden részletére „kiterjed a figyelme”

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

támogatás ügyintézés EMIR ÚMFT monitoring ügyvitel pályázat
Kapcsolódó cikkek