Cégvilág

Erősítené európai gázkapcsolatait Türkmenisztán

Fontos a kivitele diverzifikálásán dolgozó Türkmesztánnak európai energiapacsolata erősítése, jelentette ki az asgabati konferencián a türkmén elnök.

Türkmenisztán szorosabbra fonná európai gázkapcsolatai Kurbanguli Berdimuhamedov türkmén elnök szerint, aki a kétnapos asgabati konferencián beszélt amerikai, európai és orosz, jórészt energiáért felelős, magas rangú döntéshozók előtt. Ismert, hogy Európa szeretné, ha türkmén gáz is kerülne majd a Nabucco gázvezetékbe, ám a Reuters által idézett elemzők szerint a projekt csak akkor életképes, ha az európai vállalatok mielőbb megkezdik a kaszpi térségi gáz vásárlását.



Türkmenisztán évi 75 milliárd köbméter gázt termel, ebből mintegy 50 milliárdot a Gazpromnak ad le. Oroszországi kivitele azonban a hónap elején leállt egy vezetékrobbanás miatt. A közép-ázsiai ország nemrég megkezdte egy Kína felé tartó gázvezeték építését, kiviteli diverzifikálása jegyében. A Reuters rámutat, hogy a tervezett európai kapcsolaterősítés is Türkmenisztán Oroszországtól való távolodását jelenti.

Berdimuhamedov Nabucco Gazprom Türkmenisztán
Kapcsolódó cikkek