Cégvilág

Kié lehet Michael Jordan? - Kínában perel a Nike

Védjegyjogok megsértésének vádjával pert indított a Nike két kínai vállalkozás ellen. Az amerikai sportóriás szerint a két cég jogtalanul használja a Nike zsákoló kosárlabdázót ábrázoló, Jumpman névre keresztelt logóját.

A Nike keresete szerint a két sanghaji cég, a Century Lianhua Chengshan Supermarket Co. és a Kangchen Garment Co. több mint egy éve értékesít ruhaneműket ezzel a márkajelzéssel. A sportcég szerint a Century Lianhua Chengshan az általa árusított, Michael Jordan ihlette Jumpman logóval ellátott sportruházati termékeket a Kangchentől szerzi be – írja a Channel News Asia.

A múlt héten kezdődött meghallgatáson a két vállalkozás védői azzal érveltek, hogy ügyfeleik nem sértették meg a Nike jogait. Álláspontjuk szerint az általuk használt márkajelzés nem egyezik meg a Nike-éval. Elismerik ugyan, hogy van hasonlóság a két logó között, de véleményük szerint ezek egyértelműen megkülönböztethetők egymástól, hiszen a kínai termékeken a kosárlabdázó sziluettje mellett a "sports" felirat is szerepel. A két vállalkozás elismerte továbbá, hogy üzleti kapcsolatban állnak egymással, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a Kangchen nem gyártója, csak beszerzője a termékeknek.

A meghallgatáson a Nike ügyvédje bemutatott a kínai cégek által értékesített több terméket is. Érvelése szerint az eredeti és a kínai termékeken a logók a megtévesztésig hasonlítanak egymáshoz. A Nike a meghallgatáson 300 ezer jüan  kártérítést, valamint a két cég további jogsértéstől való eltiltását kérte a bíróságtól. Ítélet még nem született az ügyben.

logo per Jordan Nike embléma védjegy
Kapcsolódó cikkek