Cégvilág

"Méltányosságból" fizet E.ON - Mi a rendkívüli időjárás?

Az E.ON ma bejelentette, hogy méltányossági alapon az elosztói díjból utólagos engedményt nyújt azon ügyfeleinek, akik hosszabb ideig maradtak áram nélkül a 2009. január 27. és 2009. február 2. között bekövetkezett üzemzavarok során Vas, Zala és Somogy megye egyes részein.

Mint az E.ON közleményében írja, az engedményt méltányosságból adják, hiszen két független jelentés, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elemzése is megerősítette a rendkívüli időjárási körülmények tényét és az oszlopok megfelelő műszaki állapotát, mely tényállások alapján a társaság nem tehető felelőssé a kialakult üzemzavarokért – fogalmaz a cég közleménye.

Kutas István, a vállalat PR és médiakapcsolati vezetője a VGO-nak elmondta: a szakértői jelentések minden szakmai felelősség alól tisztázzák őket, ezért nem kötelezhetőek sem kötbér, sem kártérítés megfizetésére az áramkimaradás kapcsán. Arra a felvetésre, miszerint az OMSZ jelentésében egyáltalán nem szerepel a "rendkívüli időjárási körülmények" létének megerősítése, Kutas István úgy válaszolt: ez valóban nem olvasható a jelentésben, de ha egy helyzet csak ötven évente alakul ki, az egyértelműen rendkívülinek tekinthető.

Homlokegyenest ellentétesen értelmezi az OMSZ mérésének eredményeit a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ). Úgy látják, az OMSZ tanulmánya szerint nem volt rendkívüli időjárás a januári áramkimaradás időszaka alatt. A civilszervezet álláspontja szerint így az E.ON a fogyasztóknak megtévesztő tájékoztatást adott, és nem az Üzletszabályzatának megfelelően járt el az üzemzavarok elhárítása során.

A FEOSZ még februárban pert indított az E.ON Áramszolgáltató Zrt. ellen, a Győri Városi Bíróság az első tárgyalást már 2009. május 6-ra ki is tűzte. A FEOSZ álláspontja szerint az Áramszolgáltató szerződésszegést követett el, így a jogkövetkezmény 5 ezer Ft, 36 órás áramkimaradás után pedig 15 ezer Ft kötbérfizetési kötelezettség a fogyasztóknak a kártérítési kötelezettség mellett. Kovács Krisztina, a szervezet szóvivője elmondta: bár a Magyar Energia Hivatal az OMSZ mérésére hivatkozva "extrém túlterhelésről" beszél (a rendkívüli időjárási körülmény kifejezés ebben a közleményben sem szerepel – a szerk.) ezt a FEOSZ nem olvassa ki a dokumentumból. Hozzátette: az E.ON bejelentése ellenére sem állnak el a pertől.

Úgy tűnik, az Országos Meteorológiai Szolgálat sem fog "igazságot tenni", a rendkívüli időjárás körülmények meghatározása ugyanis nem létezik. A szervezet felméri a paramétereket és megállapítja, milyen gyakorisággal fordulnak elő hasonló időjárási viszonyok – mondta Lakatos Mónika, az OMSZ jelentésének egyik készítője. A szakértő hozzátette: nem dönthetik el, hogy a cég számára vis maiort jelentenek-e az általuk leírt körülmények, erre nem terjed ki a hatáskörük.

Áramkimaradási ügy: Előzmény és következmény

Az E.ON tájékoztatása szerint a január 28-án kezdődő havazás miatt történő áramkimaradások mintegy 50 ezer ügyfelet érintettek Vas és Zala megyében. Százhúsz településen szűnt meg a szolgáltatás, húsz-harminc településen pedig kedd estétől péntek délutánig nem volt áram. A cég korábban jelezte: rendkívüli időjárási helyzetről volt szó, így a lakosság kárát nem téríti meg.

A Magyar Energia Hivatal 2009. április 1-én kiadott közleménye szerint "a kiszervezett tevékenység továbbadására vonatkozó tilalom, az engedélyesi tevékenységek feltételei végzésének ellenőrzésére vonatkozó kötelezettség, a felhasználók tájékoztatására vonatkozó szabályok maradéktalan be nem tartása miatt, figyelemmel az E.ON ÉDÁSZ által tett, összesen mintegy 600 millió Ft díjkedvezményt biztosító nyilatkozatra is) a Hivatal az E.ON ÉDÁSZ-t 10.000.000 forint (tízmillió forint) összegű bírsággal sújtotta."

A Magyar Energia Hivatal 2009. április 1-én kiadott közleménye szerint "a kiszervezett tevékenység továbbadására vonatkozó tilalom, az engedélyesi tevékenységek feltételei végzésének ellenőrzésére vonatkozó kötelezettség, a felhasználók tájékoztatására vonatkozó szabályok maradéktalan be nem tartása miatt, figyelemmel az E.ON ÉDÁSZ által tett, összesen mintegy 600 millió Ft díjkedvezményt biztosító nyilatkozatra is) a Hivatal az E.ON ÉDÁSZ-t 10.000.000 forint (tízmillió forint) összegű bírsággal sújtotta." -->

meteorológiai Magyar Energia Hivatal kötbér E.On OMSZ áramkimaradás
Kapcsolódó cikkek