Cégvilág

Ne hagyják jóvá a Szurgutnyeftyegaz részvényvásárlását a Molban - Washingtoni elemzés

A magyar kormány és parlament, valamint az Európai Unió számára is az jelentene kisebb kockázatot, ha nem hagyná jóvá a ködös tulajdonosi szerkezetű Szurgutnyeftyegaz orosz cég Molbeli részvényvásárlási ügyletét - olvasható a Jamestown Alapítvány nevű washingtoni agytröszt hétfői elemzésében.

Veszélyesebb volna beengedni az orosz olaj- és gázipari vállalatot a Molba, és cserébe azt elvárni tőle, hogy mondjon le a további terjeszkedésről - érvelt a független, nem pártalapon működő kutatóintézet neves Közép-Európa szakértője, Vlagyimir Szokor. Szinte bizonyos, hogy a Szurgut, ha az ügyletet jóváhagyják, nem áll meg, és az általa tulajdonolt részvényhányad növelésére, a vállalat átvételére fog törekedni - írta a szerző, aki évek óta az európai energiaügyek szakértőjének számít. Korábbi elemzéseiben úgy foglalt állást: az orosz Déli Áramlat projekt több évtizeddel meghosszabbítaná a Gazprom dominanciáját, s ezzel aláaknázná a fogadó országok energia- és általános stratégiai biztonságát, amelyet a rivális Nabucco projekt erősíthetne az európai energiaellátás diverzifikációjával.

A szakértő felhívta a figyelmet: a mintegy 20 milliárd dollár pénztartalékkal rendelkező Szurgut könnyen túlfizetheti az újabb Mol-részvényeket, hasonlóan ahhoz, ahogy a mostani 21,2 százalékos pakettet is a kétszereséért szerezte be az osztrák OMV-től. Magyarországon sokak számára csábító lehet, hogy a Surgut tartalékaiból a jelenlegi pénzügyi válságban tőkét lehetne pumpálni a magyar energiaszektorba.

A Szurgut ezenkívül Vlagyimir Putyin miniszterelnök külpolitikai befolyását is igénybe veheti terjeszkedéséhez; Oroszország, amely szinte monopol helyzetben van a magyar gázszállítások terén, befolyást gyakorolhat a magyar döntésekre. Vlagyimir Szokor szerint a Szurgut akciója az orosz energiaipari terjeszkedés új fázisát jelenti Európában.

Rámutatott, hogy a Kreml által ellenőrzött Szurgutnyeftyegaz tulajdonosi szerkezete még orosz viszonylatban is ködös, a céghez valószínűleg köze van Putyinnak, aki egyes hírek szerint közvetlenül vagy közvetve jelentős hányadot birtokol a vállalatban. A Jamestown Alapítvány elemzője lehetségesnek tartja, hogy a Szurgutnyeftyegaz idővel át fogja majd játszani a Mol-pakettet egy másik orosz cégnek, esetleg a Rosznyeftynek, a Lukoilnak vagy a Gazprom Nyeftynek, ahogy ezt orosz szakértők is sugallják.

részvény Surgutneftegas Mol vásárlás
Kapcsolódó cikkek