Cégvilág

Város a sivatagban, hulladék és autó nélkül - Fotók!

22 milliárd dolláros projekt keretében a világ első széndioxid-, hulladék- és autómentes, tudományos városrészének építését kezdte meg Abu Dhabi a GE együttműködésével.

A modern infrastrukturális megoldásoknak köszönhetően az 50 ezer lakosra tervezett, Masdar nevű városrész csupán negyed annyi energiát és fele annyi vizet használ majd fel, mint egy átlagos, hagyományos technológiával épült városnegyed.

A projekt célja, hogy Abu Dhabi úttörővé váljon a fenntartható fejlődést biztosító, innovatív, környezetbarát technológiák kifejlesztésében. A 2016-ban felavatásra kerülő, arabul „forrás” jelentésű Masdar 25 év alatt 2 milliárd dollár értékű olajat takarít meg és 2 százalékkal járul hozzá Abu Dhabi éves GDP-jéhez.

A 6 négyzetkilométeren elterülő Masdar Abu Dhabi legújabb kezdeményezése annak érdekében, hogy az Emirátusok fővárosát a világ vezető tudományos kutatási fellegvárává tegye. A 70 ezer munkahelyet teremtő Masdar projekt része Abu Dahabi 2030-ig előirányzott fejlesztési tervének. A sivatagból kiemelkedő, új városrész környezetvédelmi szempontból több célt is kitűzött maga elé.

Masdar autómentes közlekedési és metró rendszere természetes energiaforrásokon alapul és a tervek szerint a városrész hulladéktermelését is minimalizálják. Míg egy hasonló méretű városnegyed több millió négyzetméternyi hulladéklerakóval képes élhető környezetet biztosítani, addig Masdar-nak gyakorlatilag egy négyzetméterre sincs szüksége. A városrész mindössze 200 megawatt, helyszínre telepített, megújuló energiát és napi 8 ezer köbméter tisztított vizet használ fel.

sivatag GE széndioxid energia környezetbarát Abu Dhabi fenntartható fejlődés autó hulladék
Kapcsolódó cikkek