Cégvilág

300 millió euróba kerülhet Ausztriának a rövidített munkaidő

Ez év júniustól 58 ezer munkavállaló dolgozik Ausztriában rövidített munkaidőben, összesen több mint háromszáz vállalatnál.

Kétharmadrészük vidéken, nevezetesen Alsó-Ausztriában 1 800, Stájerországban 14 300, Felső-Ausztriában pedig 18 700 munkavállaló dolgozik rövidített munkaidőben.

A munkaerőpiaci szolgálat (AMS) Die Presse által idézett közlése szerint a dolgozók kieső bérének részleges pótlására segélyt fizetnek a vállalatoknak, amelynek összege a tervezettnél várhatólag magasabb lesz.

Johannes Kopf, az AMS vezetője elmondta: eredetileg 220 milliós költséggel számoltak, ám az összeg elérheti a 300 millió eurót is.

Itthon márciustól tért át négynapos munkahétre a mechanikai és elektronikai alkatrészeket gyártó tolnai Fastron Hungária Kft., mivel a cég megrendelésállománya az egy évvel korábbinak mintegy 60-70 százalékára csökkent. A munkaszerződéseket módosították, a fizetéseket pedig a korábbi 80 százalékára csökkentették. Szintén rövidített munkaidőben dolgoznak a februártól a győri Rába dolgozói.

munkavállaló munkaidő rövidített munkahét munkaerőpiac költség válság
Kapcsolódó cikkek