Cégvilág

6+5-ös szabály a magyar focicsapatokat kevésbé érintené

Európa legtöbb bajnokságában a magyar NB I-nél jóval több idegenlégiós kap lehetőséget - derül ki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) magazinjának összeállításából.

Joseph Blatternak, a FIFA elnökének egyik fő célja, hogy bevezesse az úgynevezett 6+5-ös szabályt (minden csapatban hat hazai játékosnak kell szerepelnie, s öt lehet külföldi), ez pedig alaposan átrendezheti az erőviszonyokat a futballban - igaz, a számok szerint ez Magyarországot annyira nem érintené - írja a bama.hu az MTI alapján.

Ugyanakkor a francia sportvezetőnek kemény harcot kell megvívnia, hiszen az már többször hangsúlyozta, nem kér a szabályból. A FIFA-magazin összeállításában húsz európai bajnokság adatai szerepelnek.

Az abszolút rekorder ebből a szempontból az angol bajnokság, a Premier League, ahol a futballistáknak 59.1 százaléka érkezett más országból, mögötte a portugál (53.7 százalék), a belga (51.9 százalék), a német (51.7 százalék), a görög (51.2 százalék), valamint a Huszti Szabolcsnak (Zenit) és Németh Norbertnek (Tomszk) is munkát orosz liga következik (50,2 százalék).

Magyarországon jelenleg az első osztályban 436-an futballoznak, közülük 105-en légiósok, ami azt jelenti, hogy a játékosok 24 százaléka külföldi. Az említett európai bajnokságokból a lengyelek (20,2 százalék), valamint a csehek (16 százalék) foglalkoztatnak csak kevesebb légióst.

A Soproni Ligában a Budapest Honvédnál van a legtöbb külföldi, szám szerint 14, míg a Paks és a REAC egyáltalán nem alkalmaz más országból érkezett futballistákat. A csapatok keretében átlagban 6,56 légiós található.

6+5-ös szabály NB I EU magyar idegenlégiós FIFA
Kapcsolódó cikkek