Cégvilág

A világon elsőként Budapesten nyit irodát a kínai befektetési ügynökség

A Chinese Investment Promotion Agency (CIPA) várhatóan a második félévben megnyíló budapesti irodájának feladata, hogy kínai befektetéseket vonzzon hazánkba.

A CIPA a kínai kereskedelmi minisztérium háttérintézményeként működő befektetési ügynökség, fő feladata a kínai tőkebefektetések ösztönzése és a külföldi tőke Kínába vonzása. Magyarországon eddig mintegy 600-800 millió amerikai dollár értékben fektettek be kínai társaságok az informatika, az információs és kommunikációs technológia (ICT), az elektronika, a telekommunikáció és a kutatás-fejlesztés területén. Jelenleg ötezer kínai cég működik Magyarországon, ebből tucatnyi jelentős, nemzetközi vállalat.

A CIPA budapesti irodájának megnyitása, a várhatóan hazánkban megvalósuló, 2-3 ezer munkahelyet teremtő kínai beruházások, valamint a múlt héten sikeresen lezajlott China High Tech Fair konferencia mind-mind arra utalnak, hogy Kína regionális elosztó, gyártó és logisztikai központként tekint Magyarországra – összegezte az elmúlt időszak kínai tárgyalásainak tapasztalatait Rétfalvi György, az ITD Hungary vezérigazgatója.

A kínai befektetésekért jelenleg erős a verseny a közép-kelet-európai régióban, de a konkurensekhez képest előnyt jelent hazánk számára a központi földrajzi elhelyezkedés, a kelet- és nyugat-európai piacok megközelíthetősége, a közvetlen Budapest-Peking repülőjárat, valamint a képzett munkaerő. A budapesti iroda nyitását indokolja továbbá, hogy régiónkban csak Magyarországon van jelen a Bank of China, valamint a környező országokkal összehasonlítva, hazánkban él a legnagyobb kínai közösség.

Mindezek olyan érveket jelentenek a tárgyalások során, amelyek egyaránt segíthetik a kínai befektetési ügynökség irodájának munkáját, valamint az Asia Center által kezdeményezett China Brand Trade Center (CBTC), a kínai márkás termékek kereskedelmi központja létrejöttét.

A kínai kormányzat által meghirdetett „Go Global” politika keretében a vállalatok sokrétű állami támogatást kapnak nemzetközi terjeszkedésükhöz. Miután az Kína legnagyobb üzleti partnere, szeretnék a befektetéseiket erre a területre összpontosítani – mondta a közelmúltban az Asia Centerben szervezett kínai-magyar üzletember találkozón Ren Hongbin, a kínai nagykövetség kereskedelmi tanácsosa.

A CBTC koncepció a magyar kormány támogatásával valósul meg: a munkát folyamatosan segítik a pekingi nagykövetség és a sanghaji főkonzulátus szakdiplomatái – tájékoztatta a Világgazdaságot Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára. A gazdasági kapcsolatok fejlesztése szempontjából annak is különös jelentősége van, hogy Magyarország kiemelt figyelmet fordít az üzleti vízum kiadására és a vámkezelés felgyorsítására.

Az Asia Center kezdeményezése egybeesik a pekingi központi kormány Go Global stratégiájának szándékaival, utóbbi a lehetséges európai helyszínek közül Budapestet választotta a kínai termékek egyik hídfőállásául. A magyar kormány miniszterelnöki találkozók és diplomáciai tárgyalások során folyamatosan megerősíti elkötelezettségét a koncepció iránt. Tavaly pedig a magyar évad féléves rendezvénysorozata alatt 11 kínai nagyvárosban mutatták be a magyar kultúrát és gazdaságot. Uniós csatlakozásunk óta örvendetesen nő az árucsere és a minőségi termékek exportja, igaz, a külkereskedelmi passzívum is egyre nagyobb.

Bank of China Peking Chinese Investment Promotion Agency Asia Center ITD Hungary CIPA befektetési ügynökség China High Tech Fair kínai
Kapcsolódó cikkek