Cégvilág

Egy aranybányával is felérne az országnak a Nabucco?

Jövedelmező vállalkozás lesz a Nabucco gázvezeték - nyilatkozta Reinhold Mitschek, az építtető konzorcium ügyvezető igazgatója egy osztrák lapnak.

A Wirtschaftsblatt felidézte: a Guardian című brit napilap értesülései szerint június 25-én írják alá a megállapodásokat Törökországgal. A brit lap "energia-aranybányának" nevezte a Nabuccót.

"Élénk érdeklődés mutatkozik a pénzintézetek részéről, és a Nabucco száz százalékos kihasználtság nélkül is jövedelmező lesz" - mondta Mitschek a Wirtschaftsblattnak.

A pénzintézetek érdeklődését a pénzügyi válsággal magyarázta Mitshcek. Az intézményi befektetők, mint a Világbank, az Európai Befektetési Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a kevés kockázattal járó infrastrukturális befektetéseket részesítik előnyben - mondta. A kereskedelmi bankok részéről is nagy érdeklődésre számít, mindenekelőtt Kínából, ahol szerinte a vezeték értéknövelő hatásával számolnak. "Az acél jelentős része Japánból, Kínából, Indiából érkezik" - tette hozzá.

Az egész régió nyereségre számíthat a Nabucco révén, a földgáz ára ugyanis emelkedni fog. "Ezt egyetlen kitermelő sem mulaszthatja el" - mondta.

Reinhard Mitschek kijelentette, hogy nem tartja a Nabucco vetélytársának a Déli és az Északi Áramlat gázvezetékeket. Európa földgázszükséglete 2025-re a jelenlegi 550-ről 700 milliárd köbméterre emelkedik, ezért "minden földgázra szükség lesz" - mondta.

A Guardian értékelése szerint áttörést értek el a múlt heti prágai energiacsúcson. Andris Pielbags uniós energiaügyi biztos a lapnak elmondta: Törökország elállt attól a követelésétől, hogy hozzájusson a vezetékben szállítandó gáz 15 százalékához és beleegyezett a költség alapú tranzitdíjba.

 Bayer Mihány Nabucco-nagykövet az értekezlet után azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy június végéig aláírhatják a Nabucco-projektről szóló kormányközi megállapodást a részt vevő országok.

gázvita Nabucco déli áramlat orosz terjeszkedés
Kapcsolódó cikkek