Cégvilág

Különvélemény - Tolvajt kereső kamerák akcióban

A Big Y egy biztonsági megfigyelő technológiák fejlesztésére szakosodó vállalat. Kamerái azonban nem pusztán rögzítik az eseményeket, hanem elemzik is azokat. Így a berendezés a gyártó állítása szerint képes észlelni ha a pénztáros nem tisztességesen számol.

A "sweetheartingnak" nevezett trükköt egy vásárlónak álcázott tolvaj és egy pénztáros hajtja végre. A tolvaj hozza az árut, a pénztáros pedig úgy engedi át a kasszán, hogy bizonyos árukat nem fizettet ki (például a scanner mögött húzza el a terméket vagy két darab helyett egyet számol).

Mint hogy képtelenség az összes munkatársat ellenőrizni, a Big Y speciális kamerákat fejlesztett ki erre a célra, amelyeket egy massachusettsi élelmiszerüzlet-lánc már el is kezdett tesztelni – írja az AP. A menedzsmentnek itt nem kell a monitorokat figyelnie: a rendszer automatikus riasztást küld, ha gyanús viselkedést észlel és megmutatja a kérdéses esetről készült videót.

Bár – mint a hírügynökség fogalmaz – az intelligens megfigyelő berendezések látszólag a science fiction világába tartoznak, már több amerikai város alkalmaz hasonló rendszereket. Chicagóban is működök "anomáliafigyelő", amely észleli a reptereken elhagyott csomagokat és jelenti a biztonsági szolgálatnak. Ezek a számítógépek nem tesznek mást, mint részleteiben elemzik a felvételeket és matematikai algoritmusok segítségével eldöntik, az adott mozdulat normálisnak tekinthető-e vagy sem.

biztonsági rendszer biztonsági szolgálat kamera üzletlánc reptér monitor
Kapcsolódó cikkek