Cégvilág

Ma sem döntöttek az RTL és a TV2 ügyében

Ismételten elhalasztotta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a döntést az RTL Klub és a TV2 ez évi műsorszolgáltatási díjának a csökkentéséről.

A testület tegnapi ülését döntés nélkül rekesztették be. Értesüléseink szerint a Majtényi László ORTT-elnök nélkül megtartott ülésen több új beadvány is előkerült az ügyben, ezek sürgősségi tárgyalása azonban nem kapta meg a kellő számú szavazatot, így magáról a díjcsökkentésről nem szavazhattak a delegáltak.

A döntés hiányában viszont ténnyé vált, hogy a két kereskedelmi televíziónak az eredeti, összesen mintegy 3,5 milliárd forintra rúgó koncessziós díjat kell befizetnie, a mostani ülés volt ugyanis az utolsó a kemény szankciókkal alátámasztott május 31-i fizetési határidő előtt.

Kérdés persze, hogy találnak-e később a tévék és az őket támogató testületi tagok olyan jogi megoldást, amely lehetővé tesz egy esetleges „visszamenőleges” díjcsökkentést.

A TV2 eközben bejelentette, hogy leszerződött a digitális földfelszíni platform működtetőjével, az Antenna Hungária csoporttal, így műsoruk jövő hétfőtől fogható ezzel a technológiával is. Az RTL Klub május elején csatlakozott a platformhoz. Piaci pletykák szerint a két csatornának a digitális átállás támogatása fejében „beígérték” a koncessziós díj csökkentését.

Az RTL Klub és a TV2 tavaly késő ősszel kérte először a műsorszolgáltatási díj mérséklését. Arra hivatkoztak, hogy az üzleti környezet az elmúlt időszakban megváltozott, így a díjat alátámasztó korábbi üzleti számítások már nem érvényesek. Akkori kérelmüket az ORTT a jogszabályi keretekre hivatkozva elutasította. Másodszor januárban kérvényezték a díjcsökkentést, erre szintén nemmel felelt az ORTT. A harmadszori kérelmet márciusban adták be, erről a beadványról azóta sem döntött a médiahatóság.

A politikailag erősen megosztott ORTT két táborra bomlott, a kormánypárti delegáltak támogatnák a tévék kérését, az ellenzékiek viszont hevesen ellenzik. Előbbiek szerint a válság kellően átírta az üzleti környezetet ahhoz, hogy a díjcsökkentési kérelem méltányolható legyen. Az ellenzéki tagok viszont azt hangsúlyozzák, hogy a díj csökkentése indokolatlan, ráadásul nehéz helyzetbe hozná a közszolgálati televíziókat, és megakasztaná a digitális átállás folyamatát (az RTL Klub és a TV2 által befizetett összegek a Magyar Televízió és a Duna Televízió büdzséjébe, illetve a digitális átállást szolgáló alapba kerülnek).

Hevesen támadták a díjcsökkentést a közszolgálati televíziók is. Saját állítása szerint mind az MTV, mint a Duna Televízió nehéz helyzetbe kerülne, ha csökkenne a koncessziós díjból befolyó bevételük. A válság ugyanis alaposan megviselte őket, elsősorban is a gyenge forintból fakadó devizásjogdíj-emelkedés révén. A küzdelem piaci megfigyelők szerint nem ért véget, a többség úgy véli, hogy az RTL Klub és a TV2 továbbra is kitart majd díjcsökkentési igénye mellet. Ezt támasztja alá, hogy a két csatorna a minap újabb kérelmet adott be az ORTT-hez, amelyben azt kérték a testülettől, hogy részletekben fizethessék ki a koncessziós díjat.

TV2 koncessziós díj RTL Klub ORTT
Kapcsolódó cikkek