Cégvilág

Új támadási felületet nyertek a hackerek

Idén valószínűleg két területen bővül a kártevők fejlesztése: a mobil eszközöknél és az FTTH (Fiber to the Home, azaz üvegszál hazáig) optikai kapcsolatok technikájánál. Bár idén számos új mobil eszközt vezetnek be, a mobil biztonságra még nem fordítanak akkora figyelmet, mint a PC-k biztonságára olvasható a Symantec előrejelzésében.

Ez komoly sebezhetőséget idéz elő a mobil piacon, a mobilt használókat a hackerek célpontjává teszi, és a veszélyek számának gyarapodásához vezet. "2009-ben – különösen a HDTV terjedése kapcsán – a lakásig menő optikai technika is nagy lendületet vesz. Ez sok esélyt ad az új kártevők kifejlesztésére, és ajtót nyit a hackereknek, hogy a korai felhasználókat célba véve ellophassák azok személyes információit és adatait" - hangsúlyozza Gombás László, a Symantec vezető technikai konzultánsa.
 
A trenddel lépést tartó felhasználókat várhatóan adathalász támadásokkal veszik célba. Például olyan e-maileket küldhetnek, mint Gratulálunk, hogy a lakásig menő optikai kapcsolat egyik első felhasználója lett! Kérem, iratkozzon fel, hogy bővebb információkat kaphasson arról, miként használhatja ki jobban ezt a technikát! Az ilyesfajta levélszemétre kiadott adatokkal a felhasználók számos veszélynek és támadásnak teszik ki magukat.


 
Az idei internetbiztonsági jelentés rámutat, hogy a kártékony szoftverek és a veszélyforrások kereskedelmibbé váltak. Ez a trend 2009-ben tovább erősödik. A 2008-as internetbiztonsági jelentés kimutatta, hogy a veszélyforrások 14 százaléka ugyanabból az eszközkészletből ered. Ez előtérbe helyezi kereskedelmi értékét. Az elérhető eszközkészletek szaporodásával, és amiatt, hogy könnyű összerakni és eladni, többen fognak próbálkozni ezzel a könnyű pénzkereset érdekében.

A jelenlegi gazdasági helyzetben a cégek költségeik csökkentésére törekszenek, és valószínűleg az informatikai költségkeret az egyik, ahol ezt meg szeretnék tenni. A cégek azonban nem engedhetik meg maguknak, hogy csökkentsék informatikai költségkeretüket, mivel a sérülékenységek és az ebből eredő veszélyek többet árthatnak a cég jó hírnevének, ami igen káros lehet. Számos más területen csökkenthetik költségeiket a cégek, például virtualizációval vagy tárolási megoldásokkal.

FTTH üvegszál Symantec gombás László levélszemét HDTV adathalász hacker
Kapcsolódó cikkek