Cégvilág

Viszlát, villanykörte? - Újabb csatát nyert a LED

Ma a LED világítást tartják a hagyományos villanykörték legvalószínűbb utódjának. Az új technológia magasabb ára mellett más hátránnyal is küzdött: kellemes, meleg fényt csak az energiatakarékosság rovására volt képes kibocsátani, mostanáig.

A lapostelevíziók gyártásakor alkalmazott technológia sajátossága, hogy bár a hagyományos izzónál jóval kevesebb energiára van szüksége, fénye sokszor kellemetlenük hideg. A fény színét eddig is meg tudták változtatni, de ezzel a LED el is veszítette ütőkártyáját, az energiatakarékosságot. Egy kis vállalat most bemutatott fejlesztése viszont elháríthatja a LED előtt tornyosuló fő problémát – tudósít az AP.

A Quantum Light Lamp az úgy nevezett kvantum pontok segítségével oldja meg a színhőmérséklet kérdését. Ezek a részecskék olyan aprók, hogy tízezer darab egymás mellé állításával érik el az emberi hajszál vastagságát. A rájuk eső fényt méretüktől függően más színben tükrözik vissza. Mivel a pontok mérete rendkívül finoman szabályozható, a különböző színek sokkal olcsóbban állíthatóak elő, mint eddig.

A technológiát kidolgozó Nexxus Lighting vezetője azt reméli, hogy a kvantum technológia segít a fogyasztókat a hagyományos izzóktól a LED használatára csábítani. Az energiatakarékosság mellett a cég szerint a LED mellett szól az is, hogy élettartama mintegy huszonötször hosszabb, mint a halogén izzóké.

Az ezzel a technológiával készült lámpákat elsőként a QD Vision Inc. hozza majd forgalomba. A jövőben televíziók háttérvilágításánál is használják majd a kvantum pontokkal kiegészített LED-eket.

energiatakarékos LED fogyasztás izzó lapostelevízió villanykörte
Kapcsolódó cikkek