Cégvilág

120 helyett 60 milliós büntetés kartellezésért – GVH kontra Fővárosi Ítélőtábla

Csökkentette a tojáskartell résztvevőinek bírságát a Fővárosi Ítélőtábla. Jogerős döntése értelmében a Magyar Tojásszövetségnek az eredetileg kiszabott 120 millió forint helyett 60 milliót kell fizetnie.

A Gazdasági Versenyhivatal 2006 novemberében állapította meg a jogsértést, és összesen 146,5 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az érintetteket. A tojásszövetség amiatt kapott különösen szigorú büntetést, mert a megállapítása szerint voltaképpen irányította a kartellt, így 2002-től versenykorlátozó döntéseket hozott.

Minden évben közölte tagjaival a javasolt árakat. Importengedélyezési rendszert vezetett be, s megszervezte a nagyobb termelők közötti információkartellt is. A bíróság nem a jogsértés tényét, hanem a bírságszámítás módját kérdőjelezte meg.

Kimondta: a büntetést a jogsértés jellegéhez, az adott ügyben feltárt enyhítő és súlyosbító körülményekhez igazodóan, mérlegeléssel kell kiszabni, ennek főbb szempontjait a versenytörvény adja meg. Nem lehet mechanikusan a GVH bírságközleményében foglalt matematikai módszereket alkalmazni.

 A Fővárosi Ítélőtábla korábban már több alkalommal, például a MÁV erőfölényes ügyében és a lapterjesztőkartell, a minap pedig a MTelekom egy fogyasztómegtévesztéses esete kapcsán is helytelenítette a GVH gyakorlatát. A hivatalban azonban úgy látják, hogy a versenytörvény keretei között, szabályosan járnak el – hangsúlyozta lapunknak Tóth Tihamér, a versenytanács elnöke.

Mint mondta, a versenytörvény meglehetősen nagy szabadságot ad számukra a mérlegelésnél, ennek során mindig figyelembe veszik az adott ügy sajátosságait.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Gazdasági Versenyhivatal tojáskartell Fővárosi Ítélőtábla bírság GVH versenytörvény kartell büntetés
Kapcsolódó cikkek