Cégvilág

Áfaemelés – Nem biztos, hogy mindenhol drágulást hoz

Jövő szerdától huszonöt százalékra emelkedik az általános forgalmi adó (áfa) felső kulcsa. A szakértők szerint nem lehet biztosat mondani arról, hogy mely termékeknél okoz ez áremelkedést, és melyeknél osztozik majd a nagyobb terheken az eladó és a vevő. Bizonyos ügyletek esetében azonban nem a július 1-jei dátum lesz az egyetlen szabály.

Azon szolgáltatásoknál, ahol a teljesítés folyamatos, de a felek időszakosan számolnak el egymással - ilyenek például a távközlési szolgáltatások, bérleti szerződések - a fő szabály, hogy azon elszámolási időszaknál, amely 2009. július 1-jét megelőzően lezárul, még a 20 százalékos áfát kell alkalmazni, függetlenül attól, hogy a fizetés esedékessége későbbi – írja a Népszabadság.

A június 30-a utánra áthúzódó elszámolásoknál - például bérleti díj esetén - szintén 20 százalék az ha a fizetési esedékesség július 1-je előtti dátumra esik. De például az elektromos áram számlájában az áfát 20 és 25 százalék között megosztottan kell felszámolni, ha a kifizetés június 30-át követően esedékes: olyan arányban, ahogy a naptári napok a változás előtti és után időszakra esnek.

Az úgynevezett elsődleges jogügyletek esetében, amikor valamilyen szolgáltatásra vagy termékre előleget fizetett a vevő, a 2009. július 1-jét megelőzően fizetett előlegek 20 százalékos áfakulccsal adóznak, és a magasabb adókulcs csak az ár előleggel csökkentett részét érinti. Ez a hatályos rendelkezés - a lakásvásárlási ügyleteknél még a parlament előtt van az a javaslat, amelyik lehetővé tenné az alacsonyabb áfa fizetését a vételár egészére, ha az adásvételi szerződést még július elseje előtt benyújtják a földhivatalhoz.

A biztosítási díjakba várhatóan nem épülnek be a változás miatti többletköltségek - véli Ertl Pál, a Groupama-Garancia Biztosító nem életbiztosítási területek vezérigazgató-helyettese. A biztosítókat az emelés csak a kárkifizetés esetén érinti - nagyobbak lesznek a számlák -, de a szakember szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben igen kockázatos az áremelés, ezért a biztosítók vélhetően az eredményüket csökkentik, mert tartanak az ügyfelek elvesztésétől.

drágul adókulcs áfaemelés áfa elszámolás Groupama drágulás elektromos áram lakásvásárlás
Kapcsolódó cikkek