Cégvilág

Döbbenetes: riasztóan nő a HIV-fertőzés hazánkban!

Az elmúlt három évben évente átlagosan egyharmadával nő a HIV-vírussal fertőzöttek száma hazánkban. A leginkább veszélyeztetettek a tizen- és huszonévesek.

A hét végén a Citadellán rendezték meg az első AIDS ellenes nemzetközi bulit, hazánk a huszadik a dance4life rendezvénysorozathoz csatlakozó ország. Nyugat-európában és az AIDS által különösen sújtott Afrikában már hagyománya van ennek a rendezvénynek. A Magyar Epidemiológiai Központ adatai szerint míg 2006-ban 81 HIV vírussal fertőzött embert regisztráltak hazánkban, tavaly majdnem ennek a dupláját. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján 2007-ben 33 millió regisztrált HIV fertőzött élt a világon, akiknek fele még nem múlt el 25 éves.

Bár Magyarországon még nem érkezett el a környező országokban már pusztító „AIDS-robbanás”, szakemberek szerint hatékony figyelemfelhívás nélkül hazánk sem menekülhet. A dance4life nemzetközi kezdeményezés célja pont az, hogy a fiatalokat olyan közegben és olyan módon szólítsa meg, ahol a leginkább fogékonyak lehetnek az üzenetre: tánc közben hívják fel a figyelmet a HIV vírus terjedési módjaira és megelőzési lehetőségeire. A világszerte több ezer önkéntest számláló megmozduláshoz számos neves lemezlovas is csatlakozott. A rendezvénysorozat eredményességét igazolja, hogy a 2008-as AIDS világnap alkalmából több mint ötvenezer fiatal táncolt egyszerre a világ minden pontján, hogy tovább terjessze a biztonságos szex szemléletét és ezáltal aktívan közreműködjön az AIDS terjedésének megállításában.

HIV dance4life AIDS
Kapcsolódó cikkek