Cégvilág

Egyelőre nem jött be a Tatának a Jaguar-üzlet

Egyelőre igen rossz üzletnek látszik a Tata indiai konszernnek a brit Jaguar és Land Rover birtoklása: a megszerzett márkák tíz hónap után, az idei első negyedév végére 280 millió angol font veszteséget hoztak.

Eladásaik az egy évvel korábbitól harmadukkal maradtak el, a Tata már jelezte, hogy valószínűleg további angliai járműipari üzembezárások következnek. Kérdés, hogy mennyiben akadályozza ezt meg a brit kormány, és ígérete, hogy a Jaguar és a Land Rover gyártóegységeiben dolgozók segítségére megy majd munkahelyük megmaradása érdekében.

A két brit márka üzemeinek képviselői már pénzügyi segítség ügyében tárgyalnak a londoni kormánnyal, és a tárgyalásokon, amely az érintett üzemek jövőjét hosszú távú finanszírozási megoldással biztosítaná, a Tata képviselői is részt vesznek.

Annál is inkább fontos az indiai tulajdonos számára a brit kormányzati segítség, mert az indiai Tata Motors is veszteséggel zárta pénzügyi évét. 2008-ban, amikor megvette a Jaguart és a Land Rovert a Fordtól 1,7 milliárd fontot fizetett értük.

Tata Jaguar indiai márka brit
Kapcsolódó cikkek