Cégvilág

Harminc százalékos visszaesés a cafeteria-adó miatt!

Szakmailag elfogadhatatlan, de Magyarország gazdasági helyzete kikényszeríti a jelenleg adómentes természetbeni juttatásokra 2010-től kivetett 25 százalékos mértékű adót.

Ez azonban mindenképpen csak átmeneti intézkedés lehet, feltéve, hogy a mindenkori kormányzat nem kérdőjelezi meg az egészséges életmódot és hosszú távú egészségmegőrzést ösztönző adózási gesztusok stratégiai jelentőségét – fejti ki Rajné Adamecz Ildikó a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég partnere, a 2009-2010-es tervezett adóváltozások e héten esedékes országgyűlési zárószavazása kapcsán.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága által benyújtott és a költségvetési bizottsága által is támogatott módosító indítvány elfogadása esetén 2010-től az egészségpénztári munkáltatói befizetések a harminc százalékáig, a nyugdíjpénztári befizetések pedig a minimálbér feléig adóznak majd 25 százalékos kulccsal.

„A kedvezményes körön kívül rekedt munkáltatói befizetések az összevonandó jövedelmek körébe kerülnek, ezek kulcsai várhatóan az éves adótáblához igazodnak majd.” – emeli ki Szolnoki Béla, a BDO Forte adótanácsadó partnere.

„Mivel az egészségpénztári befizetések tavalyi, mintegy 40 milliárd forintos bevételének 80-90 százaléka a munkáltatóktól származott – amelyek 2010-től 25 százalékos adóteherrel növelt összeget kénytelenek megfizetni – a jövő évtől érvényesülő adóhatás és a pénzügyi válság következményei miatt nagyságrendi, legalább 30 százalékos mértékű visszaesésre számítunk a szektorban.” – teszi hozzá a szakember.

Az adóváltozások kapcsán pozitívumként emeli ki Szolnoki Béla a kereskedelmi szálláshelyek esetében júliustól lefelé módosuló áfakulcsot: „Ennek 18 százalékra történő csökkentése feltehetően pozitív hatással jár majd, bár hozzátartozik a teljességhez, hogy a cafetéria adózási korlátozását a belföldi szállodaipar is megérzi, mivel az egyik jelentős piaci szegmens innen kerül ki. A kedvezményes áfakulccsal a tervek szerint mintegy 10 milliárd forinttal jár jobban a turisztikai szakma, bár ennél nem számolnak az üdülési csekkekre vonatkozó adóváltozásokkal és ezek hatásaival.”

munkáltató adótábla BDO Forte szállodaipar nyugdíjpénztár minimálbér egészségpénztár
Kapcsolódó cikkek