Cégvilág

Minden tizedik ember vesebeteg

A vérnyomásproblémák és a cukorbetegség vesekárosító hatásáról, valamint a Kínából indult tömeges melamin mérgezés következményeiről is szó lesz a ma kezdődő Debreceni Nephrologiai Napok rendezvényén. Hazánkban minden tizedik lakos krónikus vesebetegségben szenved.

Sokan nem tudnak vesebetegségükről, pedig a cukorbetegség, a magasvérnyomás és érbetegség miatt jelentkező vesekárosodás előfordulása drámaian megemelkedett. A klasszikus vesetünetek hiánya miatt ugyanakkor gyakran csak végstádiumban ismerhető fel a betegség, pedig már enyhe veseelégtelenség is megsokszorozza a szív- és érrendszeri problémák kockázatát, növeli a korai halálozás veszélyét.

A legújabb módszerek és technológiák azonban áttörést jelenthetnek a felismerés és a kezelés folyamatában. A magyar nephrologia fejlődésében nagy előrelépést jelentett, hogy sikerült bevezetni a vese tisztítóképességét jelző szám, a glomerulus filtrációs ráta egységes laboratóriumi számítását.

Így időben felismerhetővé válik a baj, annak súlyossága, és megkezdődhet a kezelés - mondta Kárpáti István, Magyar Nephrologiai Társaság főtitkára. A ma kezdődő szakmai rendezvények szó lesz a vérnyomásproblémák és a cukorbetegség vesekárosító hatásáról, valamint a Kínából indult tömeges melamin mérgezés következményeiről is.

Nephrologiai vesebeteg debreceni
Kapcsolódó cikkek