Cégvilág

Orosz cég adna üzemanyagot az új paksi blokkokhoz

„Magyarország számára az lenne a leginkább nyereséges és ésszerű választás, ha új atomerőművi blokkjai orosz technológiájú nyomott vizes egységek lennének” – válaszoltak a Világgazdaságnak a JSC TVEL moszkvai központú atomipari társaságnál.

Az előnyöket a cég az orosz és a magyar atomtudósok közötti közel harmincéves stratégiai együttműködésre, a nyomott vizes reaktorok üzemeltetésére és üzemanyagaira vonatkozó know-how-ra, valamint a közös tudományos oktatásra alapozza.

„A TVEL nemcsak képes, de kész is a ma működő, orosz tervezésű paksi atomerőművi blokkokat ellátni nukleáris fűtőanyaggal élettartamuk végéig, ahogyan az újonnan építendőket is” – szögezték le lapunknak. A cég új, továbbfejlesztett üzemanyagot is fel fog kínálni magyarországi partnerének.

A saját maga által finanszírozott kutatások és fejlesztések eredményeire alapozva egyébként öt-hét évenként újabb típusú üzemanyagot ajánl külföldi vevőinek. Kiadásai persze megtérülnek a hosszú távú szállítási szerződések bevételeiből.

A TVEL csoport nemcsak orosz gyártású, hanem külföldi, így nyugati típusú reaktorokhoz is gyárt fűtőanyagot és fűtőanyagelemeket. Értékesítése mára erőteljesen diverzifikálttá vált. Erre a legjobb példa a minapi indiai megállapodás, e szerint nyugati típusú reaktorokhoz kifejlesztett TVS-kvadrat üzemanyagrudakat szállít partnerének.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

üzemanyag Paksi Atomerőmű fűtőanyag blokk Paks nukleáris JSC TVEL
Kapcsolódó cikkek