Cégvilág

Percenként 15 órányi videót töltenek fel a YouTube-ra

Magyarországon immár több mint 650 ezren néznek rendszeresen videotartalmakat az interneten – derül ki a GKIeNET, a T-Home és a T-Mobile által közösen készített, Jelentés az internetgazdaságról névre hallgató friss kutatásából.

Hazánkban 2008 végén a 14 évnél idősebbek közül 3,09 millióan számítottak rendszeres internethasználóknak (ez a teljes népesség 36 százaléka), bő ötödük gyakran nézett videotartalmat.

A kutatásból az is kiderül, hogy a magyarok többet interneteznek a munkahelyükön, mint otthon: munkaidő alatt napi átlag 2,8 órát töltenek a világhálón, míg hazaérve átlagosan csak 1,9 óra jut internetezésre

A magyarországi videomegosztóknak (amelyek közül a legnépszerűbbek a Videa, az Indavideo és a Videoplayer) már jelenleg is fontos szerep jut a hírek, illetve a szórakoztatás piacán, azonban hazánkban is a világ vezető portálja, a YouTube a legnépszerűbb.

A Google tulajdonában lévő oldal világsikerét jól mutatja, hogy az aktuálisan legnézettebb videókat naponta több százezerszer tekintik meg, a portált pedig jelenleg naponta 210 millió alkalommal keresik fel. Ez havonta átlagosan 6,3 milliárd oldalletöltést jelent.

És még egy megdöbbentő adat a YouTube-ról: az oldalra jelenleg percenként 15 órányi anyagot töltenek fel.

Az NRC tegnap közzétett elemzése szernt a fizetős online tartalmak letöltésében inkább a férfiak, mint a nők járnak az élen; előbbiek 24, utóbbiak csupán 9 százaléka vett már igénybe ilyen szolgáltatást. A számítógépes illetve mobiltelefonos szoftverek azok, amelyekre a letöltők a legnagyobb arányban (64 százalék) költenek, zeneletöltésért 35, képért, illetve videóért 31 százalékuk fizetett már.

A korábban említett VMR kutatás a netpolgárok videófeltöltési szokásait is vizsgálat alá vonta. A felmérés adatai szerint a 14-69 éves internetezők 20 százaléka töltött már fel videót a világhálóra. Az audiovizuális tartalommegosztás tekintetében a 14-17 éves fiatalok járnak az élen; minden második ilyen korú internetezőnek van már e téren tapasztalata.

T-Home T-Mobile videomegoszto internet Indavideo GKIeNet Google youtube
Kapcsolódó cikkek