Cégvilág

Putyin újabb gázcsapelzárással fenyeget

Vlagyimir Putyin szerint már június végén, július elején leállhatnak az európai gázszállítások Ukrajna fizetésképtelensége miatt, s újra felszólította az európai partnereket, hogy közösen tegyenek lépéseket ennek megakadályozására.

Az orosz kormányfő helsinki tárgyalásai után tartott sajtóértekezletén kifejtette: az Európai Unióhoz intézett minden eddigi felhívás hiábavalónak bizonyult, Európa nem szándékozik pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának a gázszállítási szerződésekből fakadó kötelezettségei teljesítésére.

A szerződések értelmében a Gazpromnak jogában áll előre követelni a gáz árát, amint Kijev egyszer elmarad a fizetéssel. "Ha nem fizetnek előre, nem lesz gáz, s ha fizetnek, csak annyi gáz lesz, amennyit kifizettek" - mondta.

Magyarázatként hozzátette: a tárolók feltöltése nélkül Ukrajna nem tud meglenni, és kénytelen lesz megcsapolni a vezetéket, amelyen Európába áramlik a gáz. Oroszország pedig nem tudja viselni a költségeket.

Az ukrán  energiaügyi miniszter Putyin kijelentésére reagálva viszont azt mondta: országa időben kifizeti az Oroszország által májusban szállított földgáz árát. Jurij Podan azt mondta, hogy Ukrajnának 500 millió dollárt kell átutalnia. - Ez az összeg meglesz, Ukrajna mindig időben fizetett - tette hozzá. Ukrajnának június 7-ig kell rendeznie gázszámláját.

gázcsap gázszállítás Ukrajna gáz elzárás Putyin
Kapcsolódó cikkek