Cégvilág

Zöld jelzés a Lufthansa-Brussels Airlines fúziónak

Németország legnagyobb légitársasága, a Lufthansa AG megkapta az Európai Unió versenyhatósági jóváhagyását a Brussels Airlines felvásárlásához, ám meg kell válnia egyes belga, német és svájci reptereken kapott fel–és leszállási jogától.

A Lufthansa 65 millió euróért vásárolja meg a belga társaság 45 százalékát. Az ügylet – amely várhatóan június végén zárul – elővételi jogot is biztosít a Lufhansának, mely szerint 2011-ig legfeljebb 250 millió euróért megveheti a teljes részvénycsomagot.

A gazdasági hatások miatt nehéz évet zárnak majd idén a légitársaságok. A Brussels Airlines utasforgalma 14 százalékkal esett az év első négy hónapjában 2008-hoz képest. Ezzel jóval az átlagos alatt teljesített: az európai társaságok forgalma 6 százalékot apadt ezen idő alatt.

A fel- és leszállási engedélyeket a reptér üzemeltetői adják a légitársaságoknak, amellyel aztán szabadon kereskedhetnek: a kontinens legforgalmasabb repterén, a London Heathrow-n akár 30 millió forintra is rúghat e jog értéke egy járatra vetítve.

felvásárlás fúzió Brussels Airlines légiközlekedés Lufthansa
Kapcsolódó cikkek