Cégvilág

A Fidesz szerint nem ment minden rendben a bábolnai ingatlanügyletnél

Az IKR Zrt. a bábolnai földek haszonbérleténél megtéveszthette a Nemzeti Vagyonkezelőt - közölte a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke

Az IKR Zrt. a bábolnai földek haszonbérleténél megtéveszthette a Nemzeti Vagyonkezelőt, ugyanis a társaság 93 milliárdos árbevételéből az IKR saját bevallása szerint 84 milliárd forint kereskedelemhez kapcsolódott, így nem igaz, hogy a bevétel fele mezőgazdaságból származott, azaz jogosulatlanul jutott haszonbérlethez - közölte a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke pénteken az MTI-vel.

Völner Pál (Fidesz) a vagyonkezelő szervezet szerdán megjelent közleményére reagált, amely szerint szabályosan kapott haszonbérletet az IKR. A megyei közgyűlés korábban bírósághoz fordult, a szerződés semmisségének kimondását kérve. A politikus az MTI-nek megerősítette, hogy fenntartják a bírósági keresetet.

Bábolna-Bana-Tárkány határában egy 964 hektáros terület haszonbérletére a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 917 millió forintos ajánlatott tett, az IKR 816 milliót ajánlott a terület 20 éves bérleti díjára. Bár az IKR pályázata formai okokból érvénytelen volt, az előhaszonbérleti jog alapján a szerződést az MNV a magasabb ajánlati áron, az IKR-rel kötötte meg - közölte korábban a Vagyonkezelő.

Az MNV közleménye hangsúlyozta, hogy az IKR előhaszonbérleti jogosultságát helyben lakó jogi személyként szerezte, valamint igazolta az 50 százalékos arányú mezőgazdasági árbevételt.

Völner Pál szerint a "helyben lakó" státusz ugyanúgy megilleti a megyei önkormányzatot, mint az IKR-t, azonban a társaság 2007. évi mérlegadatai szerint 93 milliárd forintos árbevételéből 84 milliárd kereskedelmi tevékenységhez kapcsolódott, illetve 76,5 milliárd forint volt az eladott áruk beszerzési értéke.

A politikus szerint ezek az adatok bizonyítják, hogy az IKR Zrt. nem igazolhatta, hogy bevételének fele mezőgazdasági tevékenységből származik.

A közgyűlés elnöke reméli, hogy a semmisnek nyilvánított jogügylet után a föld tehermentesen visszakerül az államhoz, és később helyi, családi gazdálkodók kaphatják meg, nem pedig magántulajdonú nagybirtokok alapjául szolgál.

Az MTI korábban beszámolt arról, hogy Komárom-Esztergom megye önkormányzata összesen 273 millió forintért 287 hektár földet vásárolt meg a volt Bábolna Zrt. területeiből, amelyből 250 hektárt helyi agrárvállalkozóknak adtak bérbe.

A közgyűlés álláspontja szerint az intézkedésre a mezőgazdaságból élők védelmében volt szükség, ugyanis a privatizáció jelenlegi formája, a nagy táblák kialakítása nem az itt élő gazdálkodóknak, hanem a nagybirtok létrejöttének kedvez.

A közgyűlési elnök elmondta, hogy a Bábolna környéki földek egy része a Bábolnai Ménesbirtok kezelésébe került, ami megfelel a megye elképzeléseinek.

ingatlanbiznisz Bábolna ikr zrt. haszonbérlet Fidesz nva
Kapcsolódó cikkek