Cégvilág

A szolárium olyan veszélyes, mint az arzén

Nemzetközi rákszakértők felmérései szerint a szolárium a rák kialakulása szempontjából a legmagasabb kockázati kategóriába tartozik, veszélyessége az arzénnal és a mustárgázéval vetekszik.

Egy húsz tanulmányt összefoglaló elemzés kimutatta: a bőrrák kialakulásának kockázata 75 százalékkal növekszik azoknál, akik 30 éves koruk előtt kezdenek szoláriumozni. A szakértők azt is kimutatták, hogy az UV-sugárzás minden fajtája kóros elváltozásokat eredményezett egerek esetében, vagyis – ellentétben a korábbi feltételezéssel – az ibolyán túli sugárzás minden típusa rákkeltő – jelenti az AP.

Az eredmények szerint a szolárium kockázat szempontjából a dohányzással, a kéménysepréssel és a hepatitis B vírussal sorolható egy kockázati szintre. A kutatás egyik résztvevője elmondta: remélik, hogy az adatok felhívják a figyelmet a szoláriumhasználat veszélyeire.

Az Európai Szolárium Szövetség vezetője cáfolta a most nyilvánosságra hozott adatokat. Kathy Banks szerint nem szabad elfelejteni, hogy eddig nem mutattak ki közvetlen összefüggést a szoláriumhasználat és a rák kialakulása között.

Ugyanakkor az egészségügyi tapasztalatok szerint a bőrrákos esetek száma párhuzamosan növekedett a szoláriumozás fiatalok körében történő elterjedésével. Nagy-Britanniában a melanóma a húszas éveikben járó nők körében a vezető halálozási ok.

rák bőrrák melanóma szolárium
Kapcsolódó cikkek