Cégvilág

Csomagolhat a világ egyik legjobban fizetett autóipari vezére

A Porsche vezérigazgatója, Wendelin Wiedeking csütörtökön kulcsfontosságú igazgatótanácsi ülésen vesz részt. A világ egyik legjobban fizetett autóipari cégvezére ekkor mutatja be a cég megmentésére vonatkozó javaslatát, de könnyen lehet, hogy egyben ez az alkalom jelenti a karrierje végét a Porschénél.

Mint arról beszámoltunk, a Porsche SE céget felügyelő két család már ezen a héten rábólinthat arra, hogy járműgyártó vállalkozásukat, a Porsche AG-t 8 milliárd euróért megvásárolja a Volkswagen vállalat.

A Der Spiegel című német hetilap úgy értesült, hogy a rivális Porsche és Piech család – ezek együttesen a Porsche AG 100 százalékos tulajdonosai – a felügyelőbizottság e hét csütörtöki ülésén hagyja jóvá a felvásárlást. Erre állítólag két ütemben kerül majd sor. A VW először a Porsche 49,9 százalékát veszi majd át, a későbbiekben pedig a fennmaradó részt.

Feltéve, hogy nem fogadják el a vezérigazgató javaslatát, amely katari befektetéssel mentené meg a céget. Wiedeking 80 millió eurót keresett az előző pénzügyi évben, ezzel ő a világ egyik legjobban fizetett menedzsere az autóiparban. Most mindent el kell követnie, hogy megtartsa pozícióját, miután kiderült, hogy a Porsche 10 milliárd dollár feletti tartozást halmozott fel a Volkswagen felvásárlásának sikertelen kísérlete során - írja a Financial Times. 

A menedzser a Porsche klán háborújának középpontjába került: Ferdinand Piech, a Volkswagen elnöke, egyben a Porsche egyik főtulajdonosa médiaháborút indított ellene, így próbálva elérni, hogy az ő fent vázolt terveit fogadja el a vállalat. A vezér sorsa vélhetően már eldőlt, mivel legnagyobb támogatója, a másik oldalon álló Wolfgang Porsche, a Porsche AG elnöke nem tagadta, hogy Wiedekingnek távoznia kell. Mivel a szerződése 2012-ig szól, ha most eltávolítják, nagy árat kell majd fizetniük.

Viszont a Volkswagen-megállapodással lezárulhatna a Porsche és a Piech családok közötti konfliktus. A Porsche teljes mértékben integrálódhat a Volkswagenbe, egy tíz márkát magábafoglaló, családi vezetés alatt álló vállalatcsoportot hozva létre. A konszern gyártaná többek között az a Porschét, az Audit, a Seatot és a Bentley-t is. Ezzel Ferdinand Piech, a Porsche alapítójának és a Volkswagen bogár megalkotójának unokája egyesíthetné családi örökségét.

Piech Porsche Volkswagen Wiedeking
Kapcsolódó cikkek