Cégvilág

"Elhappoltuk" George Lucast a csehektől

George Lucas jelenleg helyszínt keres egy új, Csillagok háborúja alapján készülő televíziós sorozat forgatása számára. A rendező közölte: valószínűleg nem Csehországot választja majd. A Wall Street Journal ennek kapcsán arról ír: Magyarország sorra csábítja át a régió más államaiból a külföldi filmeseket.

"Producerként mindig azt az országot választom forgatási helyszínként, amely a legjobb szakemberekkel rendelkezik és a legnagyobb adókedvezményeket nyújtja" – idézi a Wall Street Journal George Lucas nyilatkozatát. A rendező – bár korábban már forgatott ott – most szinte biztosan nem Csehországban kezdi meg az új Csillagok Háborúja TV-sorozat munkálatait.

A lap szerint bár a cseh filmipar nagy hagyományokkal rendelkezik, Magyarország az adókedvezmények 2004-es bevezetése óta csábítja el a rendezőket. 2008-ban a külföldi producerek már csak 40 millió dollárt költöttek el Csehországban, ez 85 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Ez az év pedig még rosszabbul alakul, eddig egyetlen hollywoodi stúdió vagy nemzetközi filmes cég sem hozta az országba produkcióját.

A lap szerint Magyarország jó példa arra, hogyan lehet ebben az iparágban gyors sikereket elérni adókedvezményekkel. 2004-ben a külföldi filmesek 21 millió dollárt költöttek el itthon az előző évi nullához képest.

Egy évvel később Magyarország már utolérte Csehországot – ekkor már mindkét országba 85 millió dollárnyi külföldi tőke áramlott. A múlt évben a külföldi filmesek már 150 millió dollárt költöttek el Magyarországon, az állam a bel- és külföldi filmkészítőknek összesen 20 millió dollárt térített vissza kedvezmények formájában.

Csehország filmipar george lucas film Csillagok háborúja adókedvezmény
Kapcsolódó cikkek