Cégvilág

Fogyasztókra vadásznak a gázkereskedők - Félhet a Főgáz

Egymás vadászterületein próbálnak szerencsét a piacnyitásból hasznot húzni kívánó gázkereskedők.

Megindult a verseny azokért a gázfogyasztókért, amelyeknek a törvény értelmében július 1-jétől a versenypiacon kell vásárolniuk. A napi 100 köbméternél többet lekötők – főleg középvállalatok, állami és önkormányzati intézmények – nagy részét várhatóan eddigi közüzemi szolgáltatójuk helyett az azzal azonos tulajdonosi körhöz tartozó és amúgy is ajánlattételre kötelezett versenypiaci gázkereskedő látja el augusztus 1-jétől (a szállítóváltás ugyanis 30 nap alatt történhet meg).

E vevőkörnek azonban ajánlatot tehet bármely más gázkereskedő is. Tesz is, hiszen az állami és önkormányzati hátterű intézmények fizetési készsége az átlagosnál jobb, a gáz iránti igény pedig alacsony, ahogyan az árak is, vagyis minden kereskedőnek nagyon kellenek az új ügyfelek.

A 100 köbméter fölötti körre összpontosító kereskedők számára talán a fajlagosan olcsóbban kiszolgálható fővárosi vevők a legvonzóbbak, más szóval: a Főgáz Zrt.-nek kell leginkább attól tartania, hogy ügyfeleket veszít. Az általa eladott gáznak mintegy 35 százalékát érinti az említett fogyasztói körnek a versenypiacra való kilépése. A cég maga ekkora piacot képviselő vevőkört szeretne átterelni versenypiaci kereskedőjéhez, szélső esetben pedig ennyit veszíthet a piacnyitással.

„Előreláthatólag 2-3 százalékot veszítünk a piacnyitás július 1-jei hatásaként, de ez csak az egyenleg” – tájékoztatta lapunkat tapasztalatairól Bakonyi Tibor, a társaság vezérigazgatója. „Mindenki ide akar jönni, például az Égáz-Dégáz máris elvitt volt ügyfeleinkből.” A Főgáz azonban „nem akart nagyon hódítani korábbi közüzemi, mai nevén egyetemes szolgáltatási határain kívül. Úgy jutott új vevőkhöz, hogy meglévő fővárosi ügyfeleinek – például szállodáknak, egészségügyi intézményeknek – a vidéki testvércégei keresték meg, mert anyavállalataik egy forrásból akarták megoldani gázellátásukat” – tudtuk meg a vezérigazgatótól.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

piacnyitás gázkereskedő gáz verseny gázszolgáltató Főgáz
Kapcsolódó cikkek