Cégvilág

Internetes apróhirdetések – Óvakodjunk a csalóktól

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarországhoz (EFK) több panasz is érkezett olyan internetes apróhirdetések ügyében, amelyekben az állítólagos vevő autót vagy traktor kínált eladásra. A gyanútlan fogyasztók több ezer eurós összeget utaltak át előzetesen, amelyek nyomtalanul eltűntek. A VG Online a jogi szakértő tanácsait kérte a csalásokkal kapcsolatban.

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarországhoz (EFK) több panasz is érkezett apróhirdetéses csalások miatt. Ezek során a szélhámos felad egy hirdetés, amelyben például autót vagy traktort kínál eladásra. Az érdeklődők azt az információt kapják, hogy a vásárlás egy szállító cégen keresztül történik.

A csaló ezután a vételár egy részét vagy akár a teljes vételárat az úgy nevezett szállító cég számlájára utaltatja a fogyasztóval, hangsúlyozva, hogy ha nem elégedett a termékkel, azt pénzvisszafizetés mellett visszaküldheti. Ha a trükk sikeres, a fogyasztó átutalja a kért összeget, a magát eladónak feltüntető személy pedig nyom nélkül eltűnik, természetesen az ígért termékkel együtt.

Az EFK-hoz két panasz is érkezett ilyen típusú csalás miatt. Az egyik fogyasztót 3 000, a másikat 4 500 euróval károsította meg vélhetően ugyanaz a szélhámos – figyelmeztetett Morvay György, az EFK igazgatója. Mint mondta, az eladó országában dolgozó fogyasztói szervezetek szerint az állítólagos eladó nem létezik, a hirdetésben megnevezett szállító céggel pedig nem tudták felvenni a kapcsolatot.

Morvay György felhívja a figyelmet arra, hogy az internetes apróhirdetéseket közvetítő weboldalak nem ellenőrzik az eladó személyét és az ajánlat valódiságát. Így nem jelent garanciát, ha az apróhirdetést egy ismert hirdető oldalon találjuk meg. Az EFK igazgatója szerint célszerű olyan szakosodott weboldalakon vásárolni, ahol a felhasználók értékelik az eladókat, így nagyobb az esély a szélhámosok kiszűrésére. A vásárlás megkezdése előtt tanácsos ellenőrizni a megadott cégek elérhetőségeit és csak alapos körültekintést követően fizetni.

Ha olyan értékesítési formát ajánlanak, ami új vagy szokatlan, legyünk különösen körültekintőek. Autó esetében nézzük meg a képen látható jármű környezetét, mert lehetséges, hogy ellentmondásban van a hirdetés eredeti szövegével. Próbáljunk meg lehetőséget kérni arra, hogy előzetesen megnézhessük a járművet (pontos helyet és időpontot kérjünk), felajánlva hogy vállaljuk az utazási költséget. Ha kitérő választ kapunk akkor indokolt a fokozott óvatosság.

Internetes keresőprogram segítségével is tájékozódhatunk: beütve az eladó nevét, lehetséges, hogy találunk olyan fogyasztói visszajelzéseket, amelyek szerint ilyen néven már követtek el csalást. Ha cég kínálja eladásra az autót, használjuk az efk.hu oldalon elérhető HOWARD-ot. A HOWARD vásárlási segéd segít ellenőrizni a cégek adatait és elkerülni a tisztességtelen kereskedőket. Morvay György kiemelte: a fentihez hasonló csalások Nyugat-Európában elterjedtek, de a jelek szerint Magyarországon is egyre nagyobb számban jelennek meg.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek