Cégvilág

Kevesebb szegény szlovák jön hozzánk vásárolni

Az erősödő forint, a helyi kereskedők árcsökkentése és a magyar áfaemelés miatt jócskán vesztett lendületéből az elmúlt hónapokban ismét felvirágzó szlovák bevásárlóturizmus.

A forint euróhoz viszonyított árfolyama az év első hónapjaiban szlovák vásárlók ezreit vonzotta a határ menti települések üzleteibe, vendéglátóegységeibe, sőt mi több, utazási irodáiba is. Egy átlagos család nagybevásárlása ugyanis több mint 10 százalékkal került kevesebbe, mint a határ szlovák oldalán.

Az év eleji vásárlási boom meghozta az eredményt: a szlovák pénzügyminisztérium napokban közzétett közleménye szerint a bevásárlóturizmus 18,7 millió eurós áfakiesést okozott a központi büdzsének az év első negyedében. Ha a szlovákok határon túli vásárlási láza továbbra is hasonló mértékben folytatódik, a minisztérium becslése szerint a kiesés az év végére elérheti az 56,2 millió eurót.

Nyugat-Magyarország északi fele már több évtizede első számú célpontja a szlovák bevásárlóturistáknak – állítja Hegyi Ferenc, a győri Árkád üzletközpont igazgatója. Az Árkád vásárlóinak 10-15 százaléka már tavaly is Szlovákiából érkezett, ez a forintgyengülés hatására 35 százalékra kúszott. Az áfaemeléssel, a hazai fizetőeszköz erősödésével az elmúlt egy hónapban a szlovák vásárlók mintegy harmada maradt el.

„Elsősorban a kispénzű, élelmiszert vásárló szlovákok száma csökkent. Ha a forint tovább erősödik vagy ezen a szinten stabilizálódik, a következő hónapokban további 5-8 százalékos csökkenésre számítok” – tette hozzá Hegyi Ferenc. Az igazgató szerint ennek ellenére hoszszú távon nyertek a forintgyengüléssel. Sok szlovák érkezik ugyanis a messzebb fekvő Besztercebányáról és Pozsonyból, akiket a városba csábított a gyenge forint, s a termékek ár-érték aránya miatt szívesen visszajárnak vásárolni most is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Szlovák Pénzügyminisztérium forintárfolyam bevásárló turizmus kereskedő
Kapcsolódó cikkek