Cégvilág

Kínai cégek bevásárlókörúton

A pekingi kormány ezentúl állami segítséget ad cégeinek a külföldi felvásárlásokhoz

Nem elszigetelt jelenség, hogy egy kínai autógyár is érdeklődik az Opel megvétele iránt. A pekingi kormány immár hivatalosan is bejelentette, az ország hatalmas valutatartalékainak felhasználásával segíti a kínai cégek külföldi terjeszkedését.

Elemzők szerint a külföldi felvásárlások ösztönzése része lehet annak a stratégiának, amellyel Kína az amerikai dollártól való függését igyekszik mérsékelni; pénzügyi eszközök helyett hosszú távú vállalati aktívákba fekteti tartalékai egy részét.

A bejelentés azt követően hangzott el, hogy a jegybank múlt héten közzétett adatai szerint az ország valutatartalékainak összege június végén meghaladta a 2100 milliárd dollárt. Az állomány az év második negyedében közel 180 milliárddal bővült; a májusi, több mint 80 milliárd dolláros növekmény havi rekordot jelent.

Elemzők szerint a külföldi felvásárlások ösztönzése része lehet annak a stratégiának, amellyel Kína az amerikai dollártól való függését igyekszik mérsékelni; pénzügyi eszközök helyett hoszszú távú vállalati aktívákba fekteti tartalékai egy részét.

Az állami irányítású kínai cégek a világgazdasági válság kitörése óta érezhetően növelték külföldi aktivitásukat, különösen az olaj- és nyersanyagszektorban. Az ország fejlesztési bankjának elnöke nemrég úgy nyilatkozott, Kínának a nyersanyagokban gazdag fejlődő országokra kell összpontosítania külföldi befektetéseinél.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

felvásárlás gazdasági válság cégek
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek