Cégvilág

Már nem amerikai a világ legnagyobb cége - Fortune Top 500

Elkészült a világ 500 legnagyobb vállalkozását tömörítő Fortune lista, komoly változások történtek az élen a 2007-es eredmények alapján elkészített rangsorhoz képest. Már nem az Egyesült Államok a világ legnagyobb vállalatának székhelye, továbbá nőtt az olajcégek dominanciája, az amerikai vállalatoké viszont csökkent az első tízben.

Két év után először tavaly nem sikerült a Wall-Martnak megelőznie árbevétele alapján a világ legnagyobb olajcégeit a Fortune kimutatásai szerint, a 2008-as eredmények szerint a dobogó legalsó fokára szorult. Megelőzte az amerikai kiskereskedelmi láncot a holland Royal Dutch Shell, és a szintén tengerentúli Exxon Mobil is. Bár az élen a holland olajvállalat végzett – 458,3 milliárd dolláros árbevétele több mint 15 milliárddal magasabb, mint vetélytársáé -, a legnagyobb profittömeget a második helyre rangsorolt Exxon termelte ki tavaly globális szinten. A holland mamutvállalat személyében köszönhető az első nem amerikai győztes, az elmúlt öt évben.

A teljes listát ITT megtekintheti!

A világ tíz legnagyobb vállalata közül egyébként 7 olajipari társaság. Az első két helyen osztozó Shell, és Exxon mellett, a lista élére került még a BP, a Chevron, a Total, a ConocoPhillips, és a Sinopec. A csúcson az autógyártókat a Toyota, a kiskereskedelmi láncokat a Wall-Mart, a pénzügyi vállalatokat pedig az ING Group képviseli. A vezető cégek közül 7 volt nyereséges 2008-ban, 3 pedig veszteséget termelt. Mind nominálisan, mind árbevételéhez viszonyítva a legkomolyabb veszteséget az amerikai ConocoPhilips szenvedte el tavaly, a cég csaknem 17 milliárd dollárt bukott. Veszteséges volt még a Toyota, és az ING Group is – derül ki a Fortune listájáról.

Tavaly két országnak sikerült a világ tíz legnagyobb cége közé többet is a sajátjai közül bejuttatnia. Az Egyesült Államokból 4, Hollandiából két cég került a legnagyobbak közé. A fennmaradó 4 helyen egy kínai, egy francia, egy japán, és egy brit vállalat osztozik. Az egy évvel ezelőtti listán még 5 amerikai cég szerepelt a legjobb tízben, kínai pedig nem került a csúcsra. Az amerikai General Motors került ki a világ legnagyobb vállalatai közül tavaly, és a kínai Sinopec verekedte be magát az élbolyba – előbbi idén csak a 18., utóbbi tavaly csupán a 16. helyet szerezte meg.

A világ 10 legnagyobb cége 3036 milliárd dolláros árbevételt ért el együttesen tavaly, ami 17,5 százalékkal magasabb, mint 2007-ben. A cégek együttes profitja azonban csökkent 2008-ban, mindössze 123 milliárd dollárt tett ki, szemben a 2007-es 139 milliárd dollárral. Így aztán az árbevétel arányos nyereség is alaposan lecsökkent egy év alatt a világ legnagyobb cégeinél: 2007-ben még 5,38 százalék volt átlagosan, tavaly azonban már csak 4,05 százalék.

A német vállalatok közül a globális listán a legelőkelőbb helyen a 14. Volkswagen végzett. A magyar cégek közül egyedül a Mol került fel a listára, árbevétele alapján a 449 helyet sikerült megcsípnie az olajipari cégnek. A lengyelektől szintén egyetlen a vállalat, - a Mol-hoz hasonlóan olajipari – PKN Orlen került fel a listára, igaz jóval előkelőbb helyet, a 249-et kapta meg. A listára egyébként 37 országból kerültek fel a 2008-as eredmények alapján cégek, a visegrádi országok közül a többinek nem sikerült delegálnia egyetlen cégét sem.

A Fortune olyan, érdekesebb kategóriákban is listát állít, mint például a leggyorsabban növekvő cégek, vagy a legprofitábilisabb iparágak.

globális lista Fortune exxon legnagyobb cégek Sinopec top 500 Wal-Mart conocophilips Mol BP
Kapcsolódó cikkek