Cégvilág

Öngyilkosság után új rejtély: Hova tűnt az iPhone prototípus?

Egy héttel ezelőtt a Foxconn kínai üzemének egyik munkatársa öngyilkos lett, miután megvádolták azzal, hogy ellopta az Apple iPhone-jának egyik prototípusát. Az állítólag eltulajdonított modell mostanra már talán a kínai hamisítók kezében van.

A Foxconn tájékoztatása szerint a 25 éves kínai munkás 16 iPhone prototípushoz fért hozzá. Miután az egyik darab eltűnt, a tajvani cég biztonsági emberei házkutatást tartottak a férfinél, e a telefont nem találták meg. Sun Danyong az eset után öngyilkosságot követett el, az iPhone pedig azóta sem került meg – jelenti a Reuters kínai médiaértesülések alapján.

A hírügynökség által megkérdezett szakértő szerint valószínű, hogy a telefon mostanra Shenzen hírhedt hamisítóinak kezébe került, Kínában az elektronikai termékek másolása igen népszerű üzletág.

A Control Risks biztonsági tanácsadó cég munkatársa szerint ráadásul nem is kell ellopni a készülékeket, elég kölcsönvenni egy napra. A Foxconn kínai vezetője egy a New York Timesnak adott interjúban korábban elmondta: Sun már többször elveszített termékeket, amelyek azután előkerültek.

A Foxconn olyan vállalatok beszállítója, mint a Nokia, a Sony Ericsson vagy a Motorola. Az iPhone egyébként a hamisítók egyik kedvence Kínában, bár a Samsung, a Nokia és a Motorola modelljeinek másolatait is nyíltan és széles körben árusítják az ázsiai országban.

Az amerikai vámhivatal információi szerint az Egyesült Államokban elkobzott hamis termékek 81 százaléka Kínából érkezik. Az ilyen termékek aránya 2008-ban 40 százalékkal nőtt, összértékük 221, 7 millió dollárra rúg.

foxconn Apple öngyilkos prototípus kínai iPhone
Kapcsolódó cikkek