Cégvilág

Svájcba költözik a McDonald’s

A McDonald’s az Egyesült Királyságból Svájcba helyezi át székhelyét, itt ugyanis kedvezőbbek a szellemi tulajdonra vonatkozó adószabályok.

Mint arról a Guardian beszámol, nem a McDonald’s az első óriásvállalat, amely a kedvezőbb adózási feltételek kedvéért Svájcba költözik. Az amerikai Kraft, a Procter & Gamble, a Colgate-Palmolive, a Yahoo! és a Google szintén így tett.

A vállalat közlése szerint az új európai központ még az év vége előtt megnyílik Genfben és összefogja majd a senior menedzsmentet Európa több régiója tekintetében. Ezzel együtt az idejét eddig London és Párizs között megosztó európai elnök, Denis Hennequin is az új genfi főhadiszállásra költözik.

A McDonald’s szóvivője szerint a döntés elősegíti a szellemi tulajdonokra vonatkozó licencek könnyebb közvetítését a franchise partnerekhez Európában. Mint mondta, a döntés hosszú ideje érlelődött és már 2008 augusztusában bejelentették. A szóvivő tagadta, hogy a most életbe lépő brit adószabályok állnának a változtatás hátterében.

Az új jogszabály értelmében a gazdasági tevékenységgel összefüggő, szellemi tulajdonból származó, a tengerentúlon szerzett bevételek az Egyesült Királyságban is adóznak, akkor is, ha külföldön már adózott utánuk a cég.

Svájc Genf McDonald's tengerentúl adó
Kapcsolódó cikkek