Cégvilág

Vakációzók figyelem! Tetemes összegbe kerülhet a külföldi gyógyítás

Sokba kerülhet a külföldi nyaralás egy hirtelen jött betegség miatt, ha a vakációzó nem ügyel arra: hol és kitől kér gyógyírt a bajára. Az EU-kártya nem mentesít az önrészfizetés alól.

Ugyan az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban kölcsönösen elfogadják az EU-egészségbiztosítási kártyát – ez feljogosít a közfinanszírozott szolgáltatók által nyújtott szükséges ellátásokra –, ám Anglia kivételével valamennyi országban önrészt kell fizetni a gyógyításér. Franciaország, Belgium és Luxemburg szakrendelőiben pedig meg kell előlegezni a 60-80 eurós vizitet, amit aztán – a 30-40 százalékos önrész levonása után – az ottani biztosító fizet vissza a pórul járt turistának. Ezért nem árt megfontolni az üzleti biztosítás megkötését a külföldre utazóknak – figyelmeztet Lengyel Balázs, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nemzetközi főosztályának vezetője.

Abba is beavat a szakember, hogy az uniós kártyát csak azok a rendelők és kórházak fogadják el, amelyekkel az adott ország biztosítója szerződést kötött. Így, ha valaki, mondjuk a görög tengerparton lesz rosszul, a szálloda privát orvosa ugyan azonnal ellátja őt, ám utólag benyújtja a cechet. Ezért jobb, ha taxit hívnak a beteghez és a legközelebbi közkórházba, rendelőbe viszik. Ám ha nagyobb a baj, például egy baleset történik, az EU-kártya az ellátás teljes költségére fedezetet nyújt, amit a szolgáltató által kiállított számla ellenében utólag egyenlíti ki az OEP.

Hazánk 2004-es csatlakozásának évében 160 ezren, tavaly már 460 ezren váltották ki a kártyát (kezdetben ez E-111-es nyomtatványként futott, ma már egy plasztik lapocska). Az idén valószínűleg még több lesz az igénylő, hiszen januártól postai úton is kérhető az EU-kártya a Regionális Egészségbiztosítási Pénztáraknál (REP) – ahonnan ugyancsak postán küldik azt ki – nem kell személyesen intézni a kiváltást. Lehet egyszerű papíron is kérni a biztosított adatainak feltüntetésével, de az OEP honlapjáról egy erre készített nyomtatvány is letölthető – mondta a főosztályvezető.

Tavaly az EU- kártyával igényelt ellátásokért 1,3 milliárd forint értékű számlát nyújtottak be a külföldi közbiztosítók az OEP-nek és 200 milliót utaltak a nálunk ellátott betegeik után. A hatalmas értékkülönbség egyik oka, hogy a nyugati országokban az egészségügyi ellátás költségei nagyobbak a hazainál. A másik pedig az, hogy – a turisták utazásai mellett – lényegesen több magyar dolgozik külföldön, mint ahány külföldi nálunk. Az 1,3 milliárdos összegből például 700 milliót a Németországban tartózkodók (sokan közülük kiküldött dolgozók) gyógyításért fizetett ki az OEP, ott jelenleg 30 ezer magyar vállalt munkát, többségük a balesetveszélyes építő- és húsiparban. Őket követi 4000-4000 kiküldött dolgozóval Ausztria és Románia.

Az OEP az orvosilag szükséges, sürgős ellátás mellett fizeti az orvosi szakma által indokoltnak tartott külföldi gyógykezelések költségeit is. Például akkor, ha itthon nem végeznek még ilyen beavatkozást, de a mérlegelésnél figyelembe veszik azt is, hogy a beavatkozás nemzetközileg elfogadott és a beteg gyógyulási esélye megvan. Az elmúlt évben 764 milliót tettek ki az ilyen a számlák, köztük az ausztriai tüdőtranszplantációk, a Svájcban végzett speciális izotópos kezelés és gerincműtétek.

Önrészfizetés (euró)
Forrás:OEP ***

Ország       Ellátás        Összeg
Ausztria     kórház/nap  7,70-9,0
Belgium     kórház/nap  12,07
Franciao.    kórház/nap  10,67
Görögo.     gyógyszer    25*
Nagy Britannia               5,90**
Németo.    kórház/nap   10,0
Németo.     gyógyszer    5-10
Olaszo.       orvosi vizit   36,15-ig
Portugália    orvosi vizit   1,50-5,0
Spanyolo.    gyógyszer   40*
*százalék
** font
*** az összegek folyamatosan változhatnak

EU- kártya alapján ellátott magyar biztosítottak számlái 2008*
Ország                   Darab (ezer) Millió Ft
Németország          6 289           692, 8  
Ausztria                  1 877          261, 7   
Franciaország          274            68,5
Belgium                   345           64, 1 
Luxemburg              63             44, 4
Olaszország            152            42,   
Finnország              25              39, 8   
Svájc                     133             37, 6   
Svédország            144             32, 6
Spanyolország        508            24, 8   
(* Az első 10 ország)

külföldi vakációzás Lengyel Balázs önrészfizetés EU-kártya
Kapcsolódó cikkek