Cégvilág

A nagy teszt a legmegbízhatóbb autókról – Képgaléria

A reklámmentes brit fogyasztóvédelmi magazin, a Which? idén 84 ezer autó vizsgálatával készítette el átfogó felmérését. A járműveket tizenegy kategória szerint értékelték, majd az eredmények súlyozásával elkészült a legmegbízhatóbb márkák, a legjobb, valamint a legrosszabb új és használt autók listája. A VG Online a felmérésből közöl válogatást.

A Which? magazin felmérésében 84 119 autót vetett össze, ennek során több mint 77 ezer autótulajdonos véleményét kérte ki. A reklámmentes brit fogyasztóvédelmi lap tizenegy paraméter alapján vizsgálta a járműveket, külön figyelmet szentelve az új és a használt modelleknek. A tényezők súlyozását követően készítették el a győztesek listáit számos kategóriában.

Új modellek értékelése

Eszerint az új modellek közül a kisautó kategóriában a Honda Jazz a legjobb, mivel meglepően nagy belső tér préselődik a mindössze 3,9 méter hosszú autóba. A közepes autók csoportját a Mazda3 vezeti – a modell korábbi változata is vezette a listákat, a lap szerint a friss változat pontosan azt nyújtja, amit a kategória vásárlói megkívánnak tőle. A nagy autók között a Toyota új Priusa az első. A japán gyár már a korábbi verzióval is megcáfolta a hibridek akkumulátoraival kapcsolatos kétségeket, az új Prius pedig tovább javított a teljesítményen. A luxusautók között a Mercedes E-osztály az első, a német márka szokásához híven nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, a hagyományos védelmi eszközöket most az elalvásgátló egészíti ki.

Tulajdonosi elégedettség, összesítés

Külön figyelmet kapott a tulajdonosok elégedettsége, amely alapján öt kategóriába sorolták az autókat. A „nagyon jó” csoportban a legkülönbözőbb márkák kaptak helyet, eszerint egy Porsche tulajdonosa alig valamivel elégedettebb (93 százalék) mint egy Skodáé (90 százalék). 91 százalékkal szerepel még a top csoportban a Lexus és a Daihatsu. A „jó” besorolásért az ázsiai márkák versengenek: a 88 százalékot elérő Toyota mögött a Subaru és a Mazda végzett. A német márkák közül a BMW (87 százalék) és az Audi (86 százalék) magabiztosan vezetnek a Mercedes előtt, amelynek csak „közepes” elégedettség jutott. Mitöbb, itt is megelőzi a Kia és csak egy százalékkal teljesít jobban, mint a szintén közepesre értékelt Suzuki.

Közepesen elégedettek a tulajdonosok a Volkswagennel, a Forddal, a Nissannal, sőt, a Saabbal is. A második leggyengébb csoportba került a Peugeot, a Daewoo és a Fiat, míg a szégyenpadot jelentő „nagyon gyenge” minősítést a Renault, a Chevrolet és a Jeep „érdemelte ki”.

A legmegbízhatóbb új autók

A magazin összeállította a legmegbízhatóbb új autók listáját is. A szupermini csoportot a Honda Jazz vezeti. A közepes autók legjobbja a Hyundai i30, míg a nagyok között a Honda Accord az első. A legmegbízhatóbb luxusautónak a Volvo V70 bizonyult, a sport kategória győztese a Mazda MX-5.

A legmegbízhatatlanabb új autók

És mi a helyzet a vesztesekkel? A legmegbízhatatlanabb kisautó a brit lap szerint a SmartForTwo, de itt kapott helyet a Fiat Grande Puntója is. A közepes kategóriában a gyengék között szerepelt a Peugeot 307, de a szerkesztők bánatára megbízhatatlannak bizonyult a Toyota Auris is. A nagyok között az Alfa Romeo a 159-es modellel sem javítja korábbi rossz hírét, de csalódást okozott a Ford Mondeo, a Renault Laguna és a Peugeot 407 is.

Régebbi autók összesített értékelése

Mustra alá kerültek a régebbi autók is, külön vizsgálták a 3-5, illetve a 6-8 éves autókat. Eszerint a Kia Picanto a legmegbízhatóbb a 3-5 éves kocsik között, ezt követi a Mazda MX-5 régebbi kiadása, a Honda Jazz, a Volkswagen Jetta és a Peugeot 107. A legjobbak között két régebbi modellel: a Priusszal, és Yarisszal szerepel a Toyota.

A 6-8 évesek versenyét ismét a Mazda nyerte az MX-5-tel, ezt követi a sztárnak számító Toyota a Yaris Versóval és a Corollával, amelynek Verso változata is elnyert egy helyet a listán. Tarol ebben a kategóriában a Honda – a 6-8 évesek között a legjobbak közé került a Jazz, és a CR-V több évjárata.

Márkák általános megbízhatósága

Az adatok alapján elkészült a márkák általános megbízhatósági indexe is. A rangsort a Honda vezeti, a legjobb csoportba került még sorrendben a Daihatsu, a Toyota, a Lexus, a Mazda és a Suzuki is, valamennyi gyártó 84,6 százalék fölötti indexszel. A „jó” csoportba került a Mitsubishi, a Hyundai, a Subaru és a Porsche (utóbbi zárja a sort). Az igen széles „közepes” kategóriába egységesen 79,6 százalékos indexszel kerültek az olyan márkák, mint a Nissan, a Mercedes, a Skoda, a Ford vagy a BMW, de itt kapott helyet a Jaguar is. „Gyenge” márkának minősült viszont a Volkswagen, a Citroen, az Audi és a Jeep. A leggyengébb minősítést többek között a Peugeot-nak, a Fiatnak és a Renault-nak ítélte a lap.

A „legek legjeit”, vagyis az összesítésben legjobban teljesítő modellek listáját megtekintheti a képgalériában.


[enews_gallery id='384768']

Mazda3 Honda Jazz Toyota Prius autóteszt megbízhatóság fogyasztóvédelmi
Kapcsolódó cikkek