Cégvilág

"Állítsák le a vasútrombolást" - VEKE-felszólítás Bajnainak

A Városi és Elővárosi Közelekdési Egyesület (VEKE) tiltakozik a kormány vasútbezárási tervei ellen, mert az ellehetetlenítené az érintett térség közlekedését, és nem változtatna a MÁV pazarló működésén.

A közlekedési civil szervezet hétfői közleményében utal arra, hogy a VEKE hónapokkal ezelőtt már bemutatta a teljes országra érvényes menetrendi koncepcióját, amely a MÁV hatékonyságának javításával milliárdos megtakarításokat hozhat, vonalbezárások és járatritkítás nélkül.

Az egyesület emlékeztet arra, hogy Európában mindenütt a vasúti közlekedés folyamatos fejlesztésével, ütemes menetrenddel, a járműpark és a pályaállapotok folyamatos javításával próbálják a környezetszennyezést, az autó- és tehergépkocsi-forgalmat csökkenteni.

Szerintük a Bajnai-kormány csomagja vasútromboló, a közlekedéspolitikai racionalitásokkal, a vasúton utazók érdekeivel, hanem minden létező uniós irányelvvel szembemegy.

A VEKE felszólítja Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy állítsa le a "vasútrombolást, amelyet az általa kinevezett vezetők megkezdtek, a közlekedési minisztert és a vasúti kormánybiztost pedig menessze, hiszen megfelelő szakértelem híján nem alkalmasak posztjuk betöltésére".

Az Index internetes hírportálon megjelent információ szerint 1.874 kilométeren tervezi megszüntetni a vasúti közlekedést a decemberben esedékes menetrendváltáskor az Antali Károly közlekedési kormánybiztos vezette csapat. Olyan városok maradnának teljesen vasút nélkül, mint Baja, Szarvas, Mezőhegyes, Makó, Battonya, Vésztő, Mohács, Komló, Nagyatád, Tab, Zirc, Szécsény, Gyöngyös. 

vasút veke MÁV
Kapcsolódó cikkek