Cégvilág

Azonnal ellopták az új Harry Pottert - Rágcsálásmentes verziók

A filmkalózok ténykedésének köszönhetően a Harry Potter-sorozat hatodik része már a bemutató hétvégéjén kapható volt a feketepiacon.

A szakértők szerint a kalózfilmek 90 százaléka kamerával rögzített formában kezdi életét. Az aktuális eseményeknek köszönhetően folyamatosan napirenden van a kalózkodás kérdése Nagy-Britanniában. A Harry Potter-sorozat sorrendben a hatodik, Harry Potter és a Félvér Herceg című részének kalózkópiája már a bemutató hétvégéjén kapható volt a feketepiacon. A Surrey és Staffordshire körzetében tartott használtcikk-vásáron például alig 3 fontért kínálták a filmet két nappal a bemutató után.

Sok más kalózfilmhez hasonlóan ezek a lemezek is az alkotás moziban felvett verzióját tartalmazták.

A filmipar becslése szerint a kalózfilmek mintegy 90 százaléka ilyen moziban felvett kópiaként kezdi meg pályafutását a feketepiacokon és az illegálisan működő fájlcserélő oldalakon. Többségük alig néhány nappal, nem ritkán már néhány órával a bemutatót követően felbukkan - írja a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) hírlevele.

"Azok, akik moziban kísérlik meg felvenni a filmeket, általában csapatban dolgoznak" - mondja Phil Clapp, a filmforgalmazókat képviselő Cinema Distributors Association vezérigazgatója.

Clapp szerint a kalózok legtöbbször egy kora délutáni, a bemutatóhoz lehető legközelebb eső vetítést választanak ki, és rendszerint hárman-négyen ülnek be az előadásra. Ketten közülük a sor szélére váltanak jegyet, hogy tisztán tartsák a terepet társaiknak, akik a sor közepén állítják fel a kamerát a rögzítéshez. A kamerát általában a székre, néhány esetben állványra helyezik, és kabáttal vagy már ruhaneművel takarják le. A jobb minőség eléréséhez sok esetben mikrofonokat is használnak, amelyek több széken történő elhelyezésével próbálják visszaadni a moziban hallható térhatást.

Az így rögzített filmek felkerülnek az internetre, illetve pubokban, piacokon és az utcán értékesítik őket. Minőségük meglehetősen változó, bár az általános tapasztalat szerint egyre jobbak, mivel egyre kevesebb olyan kópia kerül forgalomba, amelyen rágcsálás hallatszik vagy a nézők mozgolódása látszik.

Több brit mozi személyzete is kapott speciális képzést, illetve felszerelést, hogy a kísérletezőket észrevegyék. Ugyanakkor a vetítés előtt bejátszott tiltó figyelmeztetések mellett a moziknak nem sok lehetőségük van a kalózok elleni intézkedésre. Ha észre is veszik, hogy valaki felvételt készít, a mozi elhagyására szólíthatják fel őt, a személyzet azonban nem veheti el az eszközöket és magát a felvételt, és nem tartóztathatja fel őket. Ennek okán a rendőrök gyakran nem tudják elkapni a mozikalózokat.

A jogvédők, többek között a Federation Against Copyright Theft (FACT) szerint megoldás lehetne egy olyan speciális törvényi tényállás, amely kifejezetten a mozis felvétel rögzítését tiltja. Álláspontjuk szerint azokban az országokban, ahol ilyen jogszabályt már bevezettek (pl. Kanada, Olaszország), látványosan visszaesett a mozikban felvett kalózkópiák, és az erre irányuló kísérletek száma.

mozi Harry Potter kamera kalóz letölt brit
Kapcsolódó cikkek