Cégvilág

Két hónapra leállították a Microsoft Word forgalmazását az USA-ban

Egy szövetségi bíróság ítélete szerint két hónapig nem forgalmazhatja a Microsoft a Word egyes verzióit, mivel a szoftveróriás megsértette egy kis kanadai cég, az i4i Ltd. szabadalmi jogait.

Az i4i Ltd. és a Microsoft hosszú ideje vitában állnak az XML használata miatt, a texasi bíróság most a kanadai vállalatnak adott igazat, 290 millió dolláros kártérítést ítélve meg az i4i szabadalmi jogainak megsértése miatt. Az ítélet szerint a Microsoft két hónapig nem forgalmazhatja a kérdéses elemet tartalmazó 2003-as és 2007-es Word verziókat – jelenti a Reuters.

Az iparági szakértők szerint a döntés nem okoz nagy kárt a Microsoftnak, a cég két hónap alatt könnyen a bíróság igényének megfelelően változtathatja meg a szoftvert, vagy megállapodhat az i4i-vel. A 2010-ben piacra kerülő új szövegszerkesztő pedig már nem tartalmazza majd a kérdéses formátumot, ezzel a probléma megoldódik. A Microsoft közölte: fellebbez az ítélet ellen.

Az XML programnyelv segítségével a különböző írásos dokumentumok gépi olvasásra alkalmassá válnak és több platformon is könnyen felhasználhatóak. A kanadai szoftvercég 2007-ben indított eljárást a Microsoft ellen a szabadalom megsértése miatt.

szabadalom szabadalmi jog word Microsoft
Kapcsolódó cikkek