Cégvilág

Korszerűsítési pályázat, nem csak panelre: Érdemes sietni!

Számos új lehetőséget kínál a lakások energetikai korszerűsítésére a napokban kiírt pályázat, de érdemes sietni: az összesen 15 milliárd forint támogatási keretre október 30-ig lehet beadni a pályázatokat - mondta Prohászka Rajmund, a Magyar Ajtó Ablak Szövetség elnöke.

A beadási határidő nagyon rövid, de aki gyorsan lép, számos energetikai korszerűsítésre talál megoldást a csomagban - hívja fel a figyelmet a Népszabadságban a szakember. A kiírás újszerűsége, hogy ezúttal valamennyi épülettípusra és valamennyi energetikai felújításra lehet támogatásért pályázni. A nyílászárók cseréje, az épületek külső szigetelése, a fűtés- és az épületgépészeti rendszerek, például a liftek korszerűsítése mellett a megújuló energiaforrások alkalmazására vagy akár az épületek árnyékolásának kialakítására is lehet pályázatot beadni.

A támogatás nemcsak panelépületekre, hanem az 1992 előtt épült társasházakra, családi házakra vagy - a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül - a nem lakossági épületek korszerűsítésére is igénybe vehető.

Újdonság az is, hogy a támogatások odaítélésénél elvárják a magas minőségű szakmai munkát, támogatják a már bizonyított magyar kivitelezőket, és az elért többletenergia-megtakarítást külön is jutalmazzák. A támogatás elnyerésének feltétele, hogy az épület-korszerűsítés megkezdése előtt és annak befejezése után is el kell készíttetni az épületek energiatanúsítását, és dokumentálni kell, mennyit javul az épület energiamegtakarítása.

- A kiírás hátránya, hogy a pályázatok beadásáig rendelkezésre álló idő nagyon rövid, a pályázati anyag elkészítése pedig bonyolult. Ezért azt csak felkészült szakmai csapatok tudják az elvárt minőségben és idő alatt elkészíteni - tette hozzá Prohászka Rajmund.

szigetelés nyílászáró támogatás energia épületgépészet fűtés pályázat korszerűsítés
Kapcsolódó cikkek