Cégvilág

Linux mobilokat mutatott be a Panasonic és az NEC

A Panasonic és az NEC ma kilenc olyan új mobiltelefont mutatott be a nagyközönségnek, amelyek a nyílt forráskódú Linux mobil operációs rendszerre épülnek.

A mobilok érkezéséről a LiMo vezetéknélküli Linux csoport számolt be. A szervezet egyúttal közölte, hogy a japán KDDI mobilszolgáltató, valamint az érintőképernyős készülékeket gyártó Immersion is csatlakozott a nonprofit LiMo csoporthoz. A LiMo egyelőre csak a kisebb mobilgyártók támogatását tudhatja maga mögött, az NEC, a Panasonic és a Motorola eddig összesen 42 Linux alapú telefont dobott piacra – jelenti a Reuters.

A csoport abban reménykedik, hogy nagyobb előnyt szerezhet, mivel a szoftverfejlesztés tekintetében a riválisoknál nagyobb beleszólást enged a szolgáltatóknak. A csoport mobilszolgáltató tagjai, a Vodafone, az Orange, az NTT DoCoMo, az SK Telecom, a Telefonica és a Verizon Wireless ígéretük szerint még idén felveszik a LiMo telefonokat kínálatukba.

A mobil operációs rendszerek piaca egyre inkább a nyílt forráskódú szoftverek felé fordul a Google és az Apple piacra lépésének hatására. A mobilplatformok világát jelenleg a Nokia Symbian operációs rendszere uralja, de a finn gyártó sok teret veszített az Apple és a BlackBerry gyártója, a RIM javára. A Linuxnak egyelőre nincs nagy szerepe a mobilvilágban, de a nyílt forráskódú számítógép operációs rendszerek körében vezeti a népszerűségi listát.

motorola nyílt forráskód LiMo NEC Panasonic linux operációs rendszer Apple Nokia Google
Kapcsolódó cikkek