Cégvilág

Összecsaptak a rendőrök a gyárfoglaló dolgozókkal!

A kivezényelt rendőrök szerdán összecsaptak a dél-koreai Ssangyong autógyárat elfoglaló dolgozókkal. Az alkalmazottak a tervezett létszámcsökkentés miatt folyamodtak a gyárfoglaláshoz

Szemtanúk szerint a gyár "tűz- és füstpokollá" változott, mintegy száz sebesültje van a rendőri fellépésnek. A négyezer rendőr könnygázt vetett be a benzinespalackokkal fölfegyverkezett gyárfoglalók és tüntetők ellen.

 A súlyos pénzügyi gondokkal küszködő dél-koreai Ssangyong Motor a csőd szélére került, miután a terepjárók gyártására szakosodott vállalat vezetése a hétvégén nem tudott megegyezni a szakszervezettel a tervezett elbocsátásokról.

Emiatt a vezetők nem tárgyaltak tovább a dolgozókkal, és kilátásba helyezték a felszámolási eljárás beindítását. A vállalat egyik vezetőjének tájékoztatása szerint a szakszervezet ragaszkodott ahhoz, hogy egyáltalán ne legyen leépítés a cégnél. A cégvezetés szerint viszont létszámcsökkentés szükséges ahhoz, hogy a társaság talpra tudjon állni, és át tudja ütemezni adósságait.

A társaságnál április közepén ismertették a túléléshez szükséges stratégiai tervet, amely egyebek mellett 2647 dolgozó, az állomány 36 százalékának elbocsátását helyezte kilátásba. A cégtől 1670-en önként távoztak, mintegy 600 elbocsátott dolgozó azonban elfoglalta gyárat, és emiatt gyakorlatilag leállt a termelés. A dél-koreai vállalat részvényeinek 51 százaléka a kínai Shanghai Automotive Industry Corp. (SAIC) tulajdonában van.

gyárfoglalás rendőrség Dél-Korea Ssangyong
Kapcsolódó cikkek