Cégvilág

A "konnektorba dugná" az autókat a Google

A Google klímaváltozásra és energetikára szakosodott részlegének vezetője közölte: a keresőóriás olyan szoftvert fejleszt, amely lehetővé tenné a benzin-elektromos autók elektromos hálózatból történő feltöltését.

Dan Reicher a Reutersnek elmondta: olyan rendszeren gondolkoznak, amelynek segítségével nagyszámú hibrid autót lehetne a központi elektromos hálózatból táplálni. A Google 2007-ben kezdte meg a programot, melynek keretében a benzin-elektromos Toyota Priust és a Ford Escape-et alakították át főként elektromossággal üzemelő autóvá.

A Google egyik elképzelése, hogy a feltöltött, parkoló autók akkumulátorából visszatáplálják az elektromosságot a hálózatba. Ez tehermentesíteni az elektromos rendszert a csúcsidőszakban. Reicher megfogalmazása szerint a szoftveróriás "igen intenzíven" dolgozott a projekten az elmúlt időszakban, a legnagyobb kihívást a túlterhelés elkerülése jelenti.

A fejlesztő szerint járható út lehet, hogy a legnagyobb terhelés idején egyes autók töltését leállítanák, a tulajdonosokat pedig kárpótolnák ezért. A Google elképzelése szerint a megfelelő szoftver segítségével megoldható az úgy nevezett "okos töltés"

Körülbelül 20 év kell ahhoz, hogy elérhető áron olyan elektromos autókat gyártson az ipar, amelyek hatótávolsága megegyezik a mai benzinmotoros autókéval. Addig, amíg elterjednek a teljesen elektromos autók, komoly infrastrukturális fejlesztésekre, gyorstöltő "kutakra" van szükség - mondta Thomas Weber, a Daimler AG kutatás-fejlesztési igazgatója. A Mercedes komoly lépéseket tesz a lítium-ion akkumulátorok használatának bővítésére.

A szektorban megjelenő újdonságokról, lehetséges irányairól részletesen olvashat elemzésünkben.

Hibrid hálózat benzin-elektromos Google tölt
Kapcsolódó cikkek