Cégvilág

Beakad a gázpedál! – 3,8 millió autót hív vissza a Toyota az USA-ban

Történetének legnagyobb mértékű visszahívását jelentette be a japán autógyár. A bejelentés szerint a Camry és Prius modellekben a gázpedál beakadhat a padlószőnyegbe. Augusztusban egy négytagú család életét vesztette a hiba következtében.

A 3,8 milliós visszahívás az egyik legnépszerűbb amerikai személyautót, a Camryt, valamint a legkapósabb gáz-elektromos hibridet, a Priust érinti. A tulajdonosok akár már a következő héten értesítést kaphatnak a teendőkről.

A Toyota szóvivője az AP-nek úgy nyilatkozott: a cég jelenleg a nemzeti autópálya-biztonsági szervezettel (NHTSA) együttműködve dolgozik a hiba felderítésén és elhárításán. Ameddig a vizsgálat le nem zárul, el kell távolítani a padlószőnyege az érintett autókból. A vállalat nem közölte, mennyi panasz érkezett hozzájuk a gázpedállal kapcsolatban.

Az NHTSA százkét olyan incidensről tud, amelynek során gondot okozott a Toyoták beakadó gázpedálja. Pontosan nem tudni, hány karambolért hibáztatható a gyártási hiba.

A jelenségre egy augusztusi baleset hívta fel a közvélemény figyelmét: ekkor egy Lexus utasai azzal hívták fel a 911-et, hogy képtelenek megállítani a 193 kilométer/órával száguldó autót. A balesetben a sofőr és három utasa is életét vesztette.

Prius visszahív baleset Toyota Camry gázpedál
Kapcsolódó cikkek