Cégvilág

Tévhitek - Hiába vár a kockázati tőke a vállalkozásokra

A kockázati tőke iparág a rendszerváltás óta mintegy 400 vállalat finanszírozási helyzetét javította Magyarországon. Kihelyezhető tőke továbbra is rendelkezésre áll, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy a hazai kis-, és közepes vállalkozások nagy része, még ma sem kellően felkészült a tőke befogadására.

A rendszerváltás óta Magyarországon több mint 3 milliárd dollár értékű kockázati tőkét helyeztek ki a tőkealapok, ezzel csaknem 400 vállalat finanszírozási helyzetét javította, vagy éppen tőzsdére jutását segítette elő az iparág – áll a magyarországi intézményes kockázati- és magántőke-piacról rendszeresen statisztikát készítő Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) adataiban.

Az elmúlt időszakban a válság hatására ugyan némileg csökkent a befektetések mértéke, azonban a banki hitelezések leállásával ismét felértékelődött a kockázati tőke szerepe. Mindezt a lehetőséget azonban csak azok a hazai vállalkozások tudják megfelelően kihasználni, amelyek a transzparens működés mellett a fejlődést és az innovációt helyezik előtérbe.

Sok cégvezető gondolja úgy: a kockázati tőke azonnali megoldás egy sürgős problémára, ahol a befektető az, aki vállalja a kockázatot, és megoldja a problémát. Ezzel szemben a tőkebefektetők jellemzően 3-5 éves periódusra szállnak be olyan cégekbe, amelyek tartós és magas növekedési potenciállal rendelkeznek.

Egy kockázati tőkealap-kezelő a vállalkozások fejlesztésével törekszik az átlagosnál nagyobb értéknövekedést elérni mind a vállalkozások számára, mind a maga befektetése szempontjából, ehhez pedig a kihelyezésre váró tőke mellett stratégiai gondolkodásmódot, standardizált folyamatokat, kiterjedt kapcsolatrendszert, és megfelelően képzett menedzsmentet is hozhat a vállalkozásba. A ideje alatt pedig a megtermelt nyereséget visszaforgatják a társaságba, hiszen céljuk nem az osztalékfizetés, hanem a stabil fejlődés.
 
A régióban a magyarországi cégek iránt is érdeklődő kockázati és magántőke alapok az utóbbi 2 év során több mint 5 milliárd euró friss tőkét gyűjtöttek, amely a közép-kelet európai régióban kerül befektetésre. Ez az összegyűjtött, és elérhető tőke a gazdaságban tapasztalható forrásnélküliség miatt is felértékeli az alternatív vállalatfinanszírozási lehetőséget nyújtó kockázati tőke-társaságok szerepét, hiszen a hagyományosnak mondott vállalatfinanszírozási formák, mint például a – elapadtak.

Részben emiatt a vállalatok jelentős hányada komoly likviditási problémákkal került szembe. Azonban hiába a befektetésre váró tőke, ha a vállalkozások nem minden esetben ismerik a tőkebevonás lehetőségeit, a kockázati tőke által nyújtott további értéknövelő és versenyképességet növelő megoldásokat.

HVCA likviditás kockázati tőke válság Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület
Kapcsolódó cikkek