Cégvilág

A védőoltásokért az állam, vagy a gyártó vállal felelősséget

Egy vasárnapi ebéden elfogyasztott magyaros étel tízezerszer több antitestet tartalmaz, mint egy védőoltás - állítja Mészner Zsófia az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója. A fertőzések ellen védőoltással lehet védekezni, ám a gyermekek egy részét a szülők csak a kötelező oltásokra viszik el.  

A TNS közvéleménykutató által végzett, s a napokban publikált közvéleménykutatásból kiderült, hogy nem érezzük magunkat védettnek a betegségekkel szemben. Duránszkai Gábor igazgató szerint a szülők nem ismerik a bárányhimlő és a méhnyakrák ellen beadható oltásokat, miközben az influenza elleniekről már mindenki hallott.

Közben leginkább a daganatos megbetegedésektől tartanak és azok között is a méhnyakrák az, amelytől a legtöbben félnek. A megkérdezettek túlnyomó többsége azt gondolja, hogy a rák ezen formájának megelőzésénél a rendszeres nőgyógyászati szűrések mellet nagy a szerepe a védőoltás beadásának. Ugyanakkor az ilyen irányú ismeretek mellett sok tévhit is felszínre került. Az megkérdezettek ötöde gondolja azt, hogy uszodákban, fürdőkben is elkapható a betegség valamint, hogy egy HPV- vírussal (humán papilloma vírus) fertőzött ember bőrének érintése is terjeszti a kórt.

Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgató szerint a védőoltásoktól való félelmek alaptalanok. Ezen oltások működtetik az immunrendszert. Mindig voltak, akik ennek az ellenkezőjét próbálták bizonyítani, illetve orvosi gyakorlattal ellenkező véleményt hangoztattak, ám az ilyen próbálkozások legtöbbször helyi járványok kitöréséhez és gyermekkori halálesetekhez vezettek - tette hozzá. Nálunk számos védőoltás hatóságilag kötelező, ennek köszönhetően az országot elkerülik a különféle járványok. Az influenza ellen azonban nem kötelező, csak ajánlott a védőoltás. A kötelező oltásoknál az esetleges szövődményekért az állam, a nem kötelezőeknél pedig a gyártó cég vállal felelősséget.

A védőoltással kapcsolatos szakértői vélemény most, a H1N1 influenza oltás körül kialakult hisztéria kapcsán nagyon fontos. Tudni kell, hogy hazánkban csak az Országos Gyógyszerészeti Intézet által engedélyezett, az oltás hatásosságát és ártalmatlanságát klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatásos vakcina kerülhet forgalomba. Várhatóan e héten adja ki az OGYI a 18 évnél fiatalabbak olthatóságáról az engedélyt.

Az egészségügy és a nemzetgazdaság
Világgazdaság XIX. egészségügyi konferencia
2009. október 29.

Mészner Zsófia védőoltás H1N1 hpv-vírus
Kapcsolódó cikkek