Cégvilág

A vízkő maradt, a GVH büntetett

Az Oro-Team Bt. megtévesztette a fogyasztókat – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal. A vállalkozás Vízkő-Ex Maxima termékéről azt állította, hogy vízlágyító és vízkőmentesítő hatású, ám állításait nem tudta igazolni. Emiatt félmillió forint bírságot kapott.

Az Oro-Team televíziós reklámokban, honlapján, szórólapokon és terméke használati útmutatójában is közzétette megtévesztő állításait. Az anyagokban az szerepelt, hogy a Vízkő-Ex Maxima a vizet lágyítja. A cég szerint olyan vízkőmentesítő készülékről van szó, amely használatával lágyhatású vizet kapunk, a már lerakódott vízkövet pedig feloldja és a vízrendszer teljesen vízkőmentes lesz.

 Az Oro-Team Bt. állítása szerint a termék használatával kevesebb lesz a mosópor és az áramfogyasztás, az ily módon előállított víz fogyasztása pedig egészséges.

A eljárása során kiderült, hogy a vállalkozás nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani állításait. A vízkőpelyhek alakja és mérete ugyan módosul a módszer hatására, de a víz keménységi foka egyáltalán nem változik meg. A versenyhatóság álláspontja szerint a vizet nem lehet egészségesnek nevezni csak azért, mert tartalmaz kalium, kalcium és magnézium vegyületeket.

A bírság összegének meghatározásakor a GVH számos enyhítő körülményt vett figyelembe. Többek között azt, hogy az Oro-Team együttműködő volt, és jóhiszeműen használta a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kijelentéseket. Súlyosbító körülménynek bizonyult ugyanakkor, hogy a magatartást hosszú időn át folytatta.

vízkő bírság GVH fogyasztóvédelem
Kapcsolódó cikkek