Cégvilág

Benzinfalóból zöld autó? Kérdéses a Hummer sorsa

A Tengzhong a múlt héten írta alá a szerződést, amellyel most már hivatalosan is a Hummer tulajdonosa. Kérdés, honnan szerez majd anyagi forrást ahhoz, hogy a General Motors volt márkájából a kínai törekvéseknek megfelelően takarékosabb autót faragjon.

A Tengzhong fekete lyukban találhatja magát, ha kiderül, hogy egyedül kell finanszíroznia a Hummer környezetbaráttá alakítását. A kínai bankok nem szívesen adnak majd kölcsönt, ebben az esetben pedig ne biztos, hogy Peking zöld fényt ad a tervekhez – mondta a Reutersnek az IHT Global Insights elemzője.

A kevéssé ismert kínai gyártó már az üzlet előző heti aláírása előtt is kapcsolatot tartott a kínai kormánnyal és a szóvivő szerint már 2010-ben szeretnék lezárni a folyamatot. A vállalat egyúttal közölte: megfontolják, hogy Kínában nyitnak üzemet, amely a hazai piacra termelne. A hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint azonban számos akadály áll a tervek útjában, beleértve a hatósági jóváhagyással kapcsolatos kételyeket is.

A Hummer megvásárlása az első alkalom, hogy egy kínai vállalat jelentős részt vásárol az amerikai autóipar egyik szereplőjéből. Ugyanakkor a Hummer megszerzését eleinte negatív érzület kísérte Kínában. Felvetődött, hogy vajon miért vásárolna meg egy a területen csak kevés tapasztalattal rendelkező cég egy olyan márkát, amely a hatalmas benzinfaló autóiról híres. A hangulat azóta semlegessé alakult, az illetékesek pedig úgy nyilatkoznak: teret kell engedni az akvizíciónak, ha az üzletileg megéri. A Tengzhongnak három állami szervtől is engedélyt kell kérnie a Hummerrel kapcsolatos tervei megvalósításához.

Tengzhong hatóság benzin General Motors Hummer
Kapcsolódó cikkek