Cégvilág

Eladják a Borsodi Sörgyárat

Az Anheuser-Busch Inbev megválik az összes közép-európai sörgyárától. A gyártó olyan márkákon is túlad, mint a Staropramen.

A világ legnagyobb sörgyártó konszernje, az Anheuser-Busch-Inbev (ABI) csütörtökön bejelentette, hogy olyan végleges szerződést írt alá, amelynek értelmében eladja közép-európai sörgyárait,  - köztük a Borsodi Sörgyárat - a CVC Capital Partnersnek, amely a világ egyik vezető pénzügyi befektető vállalkozása - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) internetes kiadása. A sörgyárak mellett a gyártó olyan márkáktól is megválik, mint a Staropramen.

A szerződésben szereplő vállalati érték mintegy 3 milliárd euró, azonban a konszern további 800 millió dollárhoz juthat, ha az ügylet a CVC számára kifizetődik, magyarán, az eredeti után haszon jelentkezik. Az ABI a pénzt a felhalmozott adóssága törlesztésére használhatja fel.

A FAZ emlékeztet arra, hogy a Financial Times (FT) már júniusban jelezte, hogy a közép-európai sörgyárak is az eladásra szánt cégek listáján szerepelnek, s az ABI következő országokban lévő telephelyei vannak érintve: Csehország, Magyarország, Bulgária Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Románia, Szerbia és Szlovákia.

Az FT szerint ha a CVC a sörgyárakon ismét túl akar adni, akkor az ABI-nak elővételi joga lenne. A belga Inbev tavaly vásárolta meg a konkurens Anheuser-Buscht 52 milliárd dollárért. Olyan márkák tartoznak hozzá, mint a Beck,s és a Stella Artois.

Világgazdaság Online-->

CAPITAL PARTNERS borsodi sörgyárak InBev sörgyárak
Kapcsolódó cikkek